Διάφορα Επικαιρότητα Συμβαίνει Τώρα

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2018: Η Ιστορία Των Αγώνων Και Το Doodle Της Google…

Το έτος που διανύουμε, είναι έτος Παραολυμπιακό για τους αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία που αγωνίζονται στα Χειμερινά Παραολυμπιακά Αθλήματα, τα οποία είναι λιγότερο γνωστά και διαδεδομένα (τουλάχιστον για τη χώρα μας).

Τα μάτια όλου του κόσμου στρέφονται ξανά αυτή την εβδομάδα στην Πιόνγκτσανγκ καθώς ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Περίπου 80 χώρες από όλο τον κόσμο στέλνουν τους αθλητές τους να αγωνιστούν στους αγώνες που διεξάγονται από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου. Περισσότεροι από 670 αθλητές, έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητές τους μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς.

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν με το ίδιο σκεπτικό και φιλοσοφία με αυτό των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων: Να συμμετέχουν στα αγαπημένα τους αθλήματα οι αθλητές με αναπηρία που επέλεξαν τα αθλήματα του βουνού ως τρόπο ζωής και φυσικής δραστηριότητας. Τα χειμερινά αγωνίσματα έχουν και αυτά την δική τους ιστορία, σύστημα διεξαγωγής, πρόκρισης και ανταγωνισμού, όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα θερινά αθλήματα.

Η σύνθεση των Παραολυμπιακών Αγώνων θα περιλαμβάνει:

  • αλπικό σκι
  • δίαθλον
  • σκι αντοχής
  • χόκεϊ επί πάγου
  • snowboarding
  • curling με αμαξίδιο.

Κατά τις επόμενες 10 ημέρες, περισσότερα από 80 μετάλλια θα απονεμηθούν σε όλα τα αθλήματα.

Γενικές Πληροφορίες

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι μια διεθνής διοργάνωση που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά αθλήματα και αγωνίσματα και οι συμμετέχοντες αθλητές έχουν κάποια κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία, όπως εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμούς, τύφλωση κ.α.

 Διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα Χειμερινά Παραολυμπιακά Αθλήματα φιλοξενούνται επίσης από την πόλη που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και υπεύθυνη για την διεξαγωγή των αγώνων είναι Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.

 Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί ξεκίνησαν το 1976 στο Örnsköldsvik της Σουηδίας. Αυτοί οι Αγώνες μάλιστα ήταν και οι πρώτοι (θερινοί ή χειμερινοί) όπου αγωνίστηκαν αθλητές με αναπηρία αλλά χωρίς υποχρεωτικά να κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο!

 Οι Αγώνες έχουν επεκταθεί και πλέον κατατάσσονται (μαζί με τους Θερινούς Αγώνες) στο μεγαλύτερο διεθνές αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεδομένης της επέκτασής τους, έχει προκύψει η ανάγκη για ένα πολύ συγκεκριμένο σύστημα ταξινόμησης (classification). Αυτό το σύστημα έχει επίσης προκαλέσει διαμάχες και άνοιξε την πόρτα για εξαπάτηση.

Οι Xειμερινοί Παραολυμπιακοί έχουν επίσης καταδικαστεί για τη χρήση στεροειδών και άλλες μορφές εξαπάτησης μοναδικές για τους αθλητές των Παραολυμπιακών, οι οποίες έχουν μολύνει την ακεραιότητα των Αγώνων.

 Οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1976 και οι φετινοί είναι οι 12οι. Μέχρι το 1992 διεξάγονταν το ίδιο έτος με τους αντίστοιχους θερινούς. Από το 1994 και μετά αποφασίστηκε να διεξάγονται δύο χρόνια μετά τους θερινούς.

Η πρώτη συμμετοχή Έλληικής Ομάδας σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 2002 στο Σάλτ Λεϊκ Σίτι των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκτοτε η Ελλάδα έχει συμμετάσχει ανελλιπώς στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς με συμμετοχές στο Τορίνο (2006) στο Βανκούβερ (2010) και στο Σότσι (2014).

Ιστορία των Αγώνων

Ο Αυστριακός Sepp Zwicknagl είναι ένας πανίσχυρος αθλητής με διπλό ακρωτηριασμό στα κάτω άκρα, ο οποίος πειραματίστηκε χρησιμοποιώντας πρόσθετα τεχνητά μέλη.

Οι επιδόσεις του βοήθησαν ώστε να αναπτυχθεί η τεχνολογία και τα άτομα με αναπηρίες να συμμετέχουν σε χειμερινά αθλήματα. Πρόοδος υπήρχε, αλλά μόλις το 1974 έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χιονοδρομίας για αθλητές με αναπηρία.

Στο πρόγραμμα των πρώτων αγώνων υπήρχαν μόνο η κατάβαση και το cross-country. Οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1976 στην πόλη Örnsköldsvik της Σουηδίας από τις 21 ως τις 28 Φεβρουαρίου και το πρόγραμμα των αγώνων περιλάμβανε Αλπικό και Βορεινό Σκι για αθλητές με ακρωτηριασμό και προβλήματα όρασης, αλλά υπήρξαν και αγώνες ελκήθρου σε πάγο ως άθλημα επίδειξης.

Στους πρώτους αγώνες αγωνίστηκαν 198 αθλητές από 16 διαφορετικές χώρες και για πρώτη φορά αγωνίστηκαν αθλητές που δεν χρησιμοποιούσαν αναπηρικό αμαξίδιο.

Από το 1992 και μετά οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί αγώνες διεξάγονται στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις με τους αντίστοιχους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ευχόμαστε από καρδιάς καλή τύχη σε όλους τους αθλητές!

Δημοσιογράφος: Ηλιάννα Βούλγαρη

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.