Στέλιος Ορφανάκης

Στην Ευρώπη Βρέχει Εκατοντάδες Δις Ευρώ Επενδύσεις Ενώ Στην Ελλάδα Το Πολιτικό Σύστημα Κρατά Ομπρέλα

του Στέλιου Ορφανάκη*

To 2016 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σε Παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν στα 1.47 τρις δολάρια Η.Π.Α., σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α). Η Ευρώπη αποτέλεσε τον μεγαλύτερο επενδυτικό προορισμό αυτών των κεφαλαίων με εισροές 471 δισεκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. Η χώρα μας την ίδια χρονιά απορρόφησε μόλις 3,2 δις δολάρια Η.Π.Α που αντιστοιχούν στο 0,68% του ποσού που εισέρρευσε στην Ευρώπη ή στο 0,22% σε Παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια φθάνουν περίπου στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π), ενώ στην Ευρώπη των 28 φθάνει στο 8% του Α.Ε.Π, κάτι που σημαίνει ότι η σύγκλισή της Ελλάδος με το μέσο όρο της ΕΕ απαιτεί αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας κατά 800%.

Όμως και πριν το 2016 και συγκεκριμένα από το 2011 έως το 2015 η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Μάλιστα σε αντίθεση με την Ελλάδα οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν την ίδια περίοδο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές. Μεταξύ 2011 και 2015 και παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές βίωσαν οικονομική κρίση, προσέλκυσαν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ύψους 406 δισ. δολαρίων, ή το 59% του συνόλου, καταγράφοντας αύξηση 16%.

H Ελλάδα όχι μόνο δεν προσελκύει νέες επενδύσεις σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό, αλλά ούτε καν κρατάει τις ήδη υπάρχουσες, αφού ένα μεγάλο μέρος μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας μεταφέρει την έδρα του εκτός της χώρας.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα το μόνιμο θέμα συζήτησης, ιδιαίτερα μετά το 2010, είναι το πως μπορούν να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Κάθε πολιτικό κόμμα προεκλογικά υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει έναν επενδυτικό Παράδεισο στη χώρα, δίπλα στους πολλούς άλλους Παράδεισους που υπόσχονται σε όλες τις ομάδες της εκλογικής «πελατείας τους». Τί έχουν καταφέρει;

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού European Investment Monitor για το έτος 2016, το οποίο ήταν η πιο καλή χρονιά για την Ελλάδα, από το 2010 και μετά, πλησιάσαμε τα 3 δις ευρώ Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, όταν η γειτονική μας Τουρκία, που είναι εκτός Ε.Ε υποδέχτηκε 138 δις ευρώ, η Πολωνία 256 δις ευρώ, το Βέλγιο 200 δις ευρώ, η Ιρλανδία 127 δις ευρώ, η Τσεχία 110 δις ευρώ, η Ουγγαρία 94 δις ευρώ, η Σλοβακία 54 δις ευρώ, η Πορτογαλία 47 δις ευρώ, όπως μπορείτε να δείτε και στους παρακάτω πίνακες.

Ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αύξησαν τις θέσεις εργασίας κατά περίπου 260.000!

Στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα (2010-2016) οι επιλογές του πολιτικού συστήματος οδήγησαν στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και στη μετανάστευση πάνω από 300.000 χιλιάδες νέους.

Δείτε τα αποκαλυπτικά στοιχεία στους πίνακες στην ΕΙΚΟΝΑ 1 που ακολουθεί:

Τί κάνουν οι πολιτικοί μας για να ανατρέψουν την κατάσταση; ΤΙΠΟΤΑ, το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μοιράζουν υποσχέσεις και θέσεις εργασίας που ΘΑ δημιουργήσουν.

Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; Μπορεί, αρκεί να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Πως; Στο επόμενο άρθρο μου στο VoiceLarisa θα σας παρουσιάσω την πρόταση μου.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί και ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK).

Συμμετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.