Εργασία Νικήτας Παπαντωνίου Πολιτικά

Ας μιλήσουμε σοβαρά για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό

Του Νικήτα Παπαντωνίου – Καρτάλη*

Η μείωση των συντάξεων είναι μία ακόμη επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το επιστέγασμα των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάρτηση με τη δίψα για τη παραμονή στην εξουσία. Για τους συνοδοιπόρους ΑΝΕΛ, οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευαγγέλιο, καθώς η τυφλή υπακοή προς αυτές, τους επεκτείνει τη παραμονή στην εξουσία. Οι μειώσεις που έρχονται από 1/1/2019 ήταν αχρείαστες και οφείλονται κατά κύριο λόγο στη περήφανη διαπραγμάτευση του 1ου εξαμήνου του 2015 από τους Γιάνη και τον Αλέξη.

Οι μειώσεις των συντάξεων θα αγγίξουν κατά μέσο όρο το 18% και θα αφορούν κοντά στο 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Αυτοί θα βρεθούν να χάνουν σε μηνιαία βάση από 5 έως 350 ευρώ. Η μείωση αυτή θα επέλθει από τη μείωση ή και τη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η προσωπική διαφορά είναι ένα ακόμη εύρημα της κυβέρνησης και ειδικά του κυρίου Κατρούγκαλου, που ως γνήσιος αριστερο-πασόκος την «παρατυπία» την έχει στο αίμα του. Η προσωπική διαφορά περιγράφεται στο νόμο ως εξής «από 1/1/2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων». Η προσωπική διαφορά είναι ένα είδος ασφαλιστικού επιδόματος, όπως το επίδομα στου δημόσιους υπαλλήλους, δεν περιέχει ασφαλιστικές εισφορές και καταργείται εύκολα. Έτσι ακριβώς έγινε και με τη προσωπική διαφορά. Ο κύριος Κατρούγκαλος σκοπίμως έβαλε τη παράγραφο αυτή στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με σκοπό οι μειώσεις των συντάξεων να έρθουν σε μεταγενέστερο χρόνο που πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Η διατύπωση έγινε με στόχο οι μειώσεις των συντάξεων να έρθουν από τη πίσω πόρτα. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς σε όλο του μεγαλείο. Εγώ το λέω Μαδουρισμό-Αριστερισμό και ο νοών νοείτο.

Η ειρωνεία του θέματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση θα φωνάζει για το νόμο Κατρούγκαλο ενώ μέχρι να έρθουν οι εκλογές θα μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση με σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, δίνοντας πάντα τις γνωστές φρούδες ελπίδες περί αναστολής των μειώσεων. Τα ίδια έγιναν με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όπου η κυρία Φωτίου δήλωσε ότι εκτελείται σχεδόν στο ακέραιο, το ίδιο έγινε και για το ΦΠΑ στα νησιά με τα γνωστά αποτελέσματα. Δυστυχώς στο πηδάλιο της χώρας βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία και να υφαρπάξουν τη ψήφο των πολιτών μπορούν να πουν το οποιοδήποτε ψέμα. Η τακτική είναι Μαδούρο λοιπόν και ξερό ψωμί για το κονκλάβιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι με παραμέτρους το χρόνο και τα οικονομικά θα προσπαθήσει να αλλάξει τη πορεία των συντάξεων. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα αλλάξει άρδην και θα αποτελείται από 3 βασικούς πυλώνες, εκ των οποίων οι 2 πρώτοι θα είναι υποχρεωτικοί και ο ένας (ο 3ος ) προαιρετικός. Ο 1ος πυλώνας θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα με κύριο στόχο όλοι οι συνταξιούχοι να παίρνουν σύνταξη. Ο 2ος πυλώνας, επίσης υποχρεωτικού χαρακτήρα, θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, ώστε ένα μέρος των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων να μπαίνουν σε έναν ασφαλή επενδυτικό κουμπαρά.

Τα αποτελέσματα αυτού του κουμπαρά θα δίνουν μία επιπρόσθετη σύνταξη. Τέλος ο 3ος πυλώνας θα προταθεί να είναι ιδιωτικός και το κυριότερο προαιρετικός και θα είναι με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και θα προσφέρει ένα επιπλόν έσοδο στο συνταξιούχο όπως αυτό γίνεται τώρα με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια.

Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κορόιδεψε τους ασφαλισμένους και το κυριότερο συνεχίζει να τους κοροϊδεύει ακόμη και τώρα, αποδεικνύοντας ότι ο πρωθυπουργός μόνο αυταπάτες δεν είχε όταν υποσχόταν τη 13η σύνταξη και τις αυξήσεις των συντάξεων από το 2015 και μετά. Ο εμπαιγμός και το ψέμα επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τελειωμό, και η επιβάρυνση των συνταξιούχων θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η μείωση του αφορολόγητου στα 5.685 από τα 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα θα επιβαρύνει αθροιστικά μαζί με τη μείωση των συντάξεων από 2-3 μηνιάτικα τους σημερινούς συνταξιούχους. Αυτά, από τη κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς…

 

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.