Στέλιος Ορφανάκης

Σε Αναμονή Νέων Υψηλών Η Wall Street;

του Στέλιου Ορφανάκη*

Η τελευταία μεγάλη πτώση του δείκτη Dow – Jones Industrial 30 ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες από τα υψηλά των 26616.7 μονάδων και έφθασε μέχρι τις 23360.3 μονάδες, μια πτώση που μεταφράζεται σε 12,23%.

Η πτώση που ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου του 2018 ήταν μια πτώση που γρήγορα ακολουθήθηκε από τις μεγάλες επενδυτικές εταιρίες, οι οποίες και την διαφήμισαν. Αν κι εδώ υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Οι περισσότερες επενδυτικές εταιρείες, με κορυφαία τη Goldman Sachs, από την πρώτη μέρα που βγήκε ο Πρόεδρος Trump στην εξουσία μιλούσαν για το «Trump doom» δηλαδή την καταστροφή που θα φέρει ο Trump. Παρόλα αυτά από τις 18589 μονάδες που ήταν ο δείκτης την ημέρα που εκλέχτηκε ο Trump, έφθασε σχεδόν ένα χρόνο μετά στις 26616 μονάδες! Όχι απλώς δεν έπεσε, αλλά ανέβηκε και μάλιστα πολύ!!

Δεν έφθαναν τα ΜΜΕ που ούτως ή άλλως είναι εχθρικά στον Πρόεδρο, ήρθε ακόμα και ο ίδιος ο Trump να βοηθήσει την πτώση και τους άσπονδους φίλους του. Πως; Στην αρχή ασχολήθηκε με τον ελέω θεού μονάρχη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ποιος από τους δύο έχει μεγαλύτερο κόκκινο κουμπί στο γραφείο του για τα πυρηνικά , στη συνέχεια ασχολήθηκε με κακές κατά τη γνώμη του πρακτικές  συγκεκριμένων πολύ μεγάλων  εταιρειών π.χ. Amazon. Αμέσως μετά ο Trump πήρε το όπλο του και ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και το τελευταίο (;) του κτύπημα ήταν να πάρει την απόφαση να βομβαρδίσει με έξυπνους πυραύλους τη Συρία και πιθανές Ρωσικές εγκαταστάσεις, κάνοντας τον κόσμο να μιλάει για αρχή του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως γνωρίζετε έγινε και ο βομβαρδισμός με ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

Πραγματικά αν ήμουν αγοραστής, με βάση μόνο τις ειδήσεις στις Η.Π.Α, θα είχα πάρει τα βουνά! Άλλωστε το ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1, που σας παραθέτω παρακάτω, του δείκτη μεταβλητότητας – φόβου (VIX) πριν το ξεκίνημα της πτώσης είχε μια μέση τιμή 11, σήμερα έχει μια μέση τιμή 20, ενώ είχε φθάσει και μέχρι το 37! Ο χρηματοοικονομικός αυτός δείκτης μας δείχνει τις προσδοκίες των επενδυτών για τις επόμενες 30 ημέρες και αυξάνεται όταν οι επενδυτές ανησυχούν για τη μελλοντική μεταβλητότητα. Εδώ να σημειώσω ότι μεγάλες τιμές του δείκτη δεν σημαίνει ότι η αγορά θα κινηθεί καθοδικά, αλλά σημαίνει μεγάλες διακυμάνσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Δείκτης Μεταβλητότητας – Φόβου (VIX) των επόμενων 30 ημερών όπως διαπραγματεύεται στο  CBOE (Chicago Board Options Exchange). Κλείσιμο 17/05/2018

Αφήνοντας τις ειδήσεις στην ησυχία τους, ας δούμε λίγο πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο διάγραμμα τιμών του δείκτη Dow – Jones Industrial 30. Από το ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 που σας παραθέτω παρακάτω προκύπτει ότι το πρώτο κύμα της πτώσης δημιούργησε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ των 23360.3 μονάδων και των 26616.7 μονάδων. Ο δείκτης σήμερα – κλείσιμο 17/5/2018 – βρίσκεται στις 24714 μονάδες σχεδόν 5.8% πάνω από το κάτω όριο των 23360.3 μονάδων. Επιπλέον φαίνεται να έχει διασπαστεί ανοδικά από τις 9/5/2018 καθοδική σφήνα (Falling Wedge). Ο σχηματισμός αυτός θεωρείται bullish (ανοδικός) και στη περίπτωση μας δίνει στόχο για το βιομηχανικό δείκτη σε τιμές που είναι μεγαλύτερες κατά μερικές εκατοντάδες μονάδες από τα ιστορικά υψηλά των 26616.7 μονάδων.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2: Ημερήσιο διάγραμμα τιμών δείκτη Dow Jones Industrial 30 από αρχές του 2018 έως και το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17/05/2018

Σε κάθε περίπτωση υπεύθυνος για το τι θα κάνει ο καθένας από εμάς, που ασχολείται με τις αγορές, είναι ο ίδιος αποκλειστικά κι όχι κάποιος αναλυτής ή εγώ που σας έγραψα την προσωπική μου γνώμη.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ενώ μετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος.

 

 

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.