Στέλιος Ορφανάκης

Ο Κεμάλ Ζει Και Τον Ερντογάν Πυροβολεί!

του Στέλιου Ορφανάκη*

Εχθές αργά το απόγευμα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανέβασε τα επιτόκια από το 13,5%, στο 16,5%,  ενώ πριν την ανακοίνωση είχε προηγηθεί νέα πτώση της ισοτιμίας, που πλησίασε και τη σχέση 5 λίρες = 1 δολάριο!

Δείτε τη χθεσινή διακύμανση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο και την πρόσκαιρη (;) βελτίωση μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων. Μια βελτίωση που είναι αλήθεια ότι σε σχέση με την ισοτιμία της προηγούμενης μέρας έφθασε μόλις στο 1%,  ενώ η αύξηση των επιτοκίων ήταν της τάξης του 3%!

Η κατάρρευση της ισοτιμίας της τούρκικης λίρας σε σχέση με το δολάριο από 2,8 λίρες=1 δολάριο πριν τρία χρόνια, στη σημερινή ισοτιμία 4,65 λίρες=1 δολάριο Η.Π.Α. φαίνεται πολύ καλά στο παρακάτω διάγραμμα.

Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές φωνάζουν εδώ και καιρό ότι η Τουρκία έχει προβλήματα. Το πιο μεγάλο πρόβλημα με την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο θα το έχουν οι εταιρείες της, που είναι δανεισμένες σε δολάριο. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για όσες είναι δανεισμένες σε ευρώ. Οι αμέσως επόμενοι που έχουν πρόβλημα είναι οι πολίτες, που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη σε σχέση με τα εισαγόμενα προϊόντα να καταρρέει.

Βέβαια η κατάρρευση έχει και τα «θετικά» της. Η χώρα καθίσταται πολύ φθηνή ως τουριστικός προορισμός, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ηρεμία και ασφάλεια. Φυσικά, αν για οποιοδήποτε λόγο ο τουρισμός δεν πάει καλά, τα πράγματα θα γίνουν τραγικά δύσκολα. Ίσως αυτή η κρίσιμη παράμετρος του τουρισμού, δώσει στην Ελλάδα ένα πολύ ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς θερμά επεισόδια με τους γείτονες.

Επιστρέφοντας στις αγορές συναλλάγματος και στην κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας τόσο με το ευρώ όσο και με το δολάριο, θα έλεγα ότι τελικά ο Κεμάλ ζει και λέγεται καπιταλιστική οικονομία. Όποιος σουλτάνος νομίζει ότι μπορεί να ελέγξει την οικονομία κόντρα στους νόμους που τη διέπουν, σύντομα ανακαλύπτει την αλήθεια με πολύ σκληρό τρόπο. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μια  αρκετά καπιταλιστική οικονομία, όπως της Τουρκίας. Για να δούμε λοιπόν, θα έχει καλύτερη τύχη ο «Σουλτάνος» σήμερα, σε σχέση με το Σουλτάνο της εποχής του Κεμάλ;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ενώ μετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.