Επικαιρότητα Μακεδονία Συμβαίνει Τώρα

«Έλληνες Σώστε Τη Μακεδονία Και Η Μακεδονία Θα Μας Σώσει…» Έγραψε Κάποτε Ο Ίωνας Δραγούμης

Οφείλουμε όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ να είμαστε παρόντες στο συλλαλητήριο, ημέρα Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και να βροντοφωνάξουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε το όνομα της Μακεδονίας.

Κάποτε ο Ίωνας Δραγούμης έγραφε στα πύρινα άρθρα του στην Αθήνα, «Έλληνες σώστε τη Μακεδονία και η Μακεδονία θα μας σώσει». Αυτός άνοιξε τα μάτια του ελλαδικού ελληνισμού για την Μακεδονία και ευρύτερα για την εθνική παλιγγενεσία.

Τι γνωρίζετε για το κατασκεύασμα- τον μύθο, που αφορά το «μακεδονικό έθνος»;

Οι Σκοπιανοί δεν  αρκέστηκαν στην κατασκευή της Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Για να διεκδικούν την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, έπρεπε να πλέξουν και το μύθο του «μακεδονικού έθνους», με βάθος και ιστορικό παρελθόν, ώστε να μιλούν για «ομοεθνές». Φυσικά, η κακότεχνη αυτή προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Το επιχείρημα του ονόματος «Μακεδόνες-Μακεδονία»

Ως επιχείρημα για την απόσπαση της ελληνικής Μακεδονίας και την προσάρτησή της στο κράτος των Σκοπίων προβάλλεται το κοινό όνομα «Μακεδονία», που αυθαίρετα και σκόπιμα η πανσλαβική προπαγάνδα έδωσε στη νότια Σερβία, της οποίας οι κάτοικοι ως τότε ονομάζονταν από τους Βουλγάρους Bulgari και από τους Σέρβους Bugari. Το να ονομάζουν όμως οι Σλάβοι τον εαυτό τους Μακεδονία, είναι τόσο άτοπο και ιστορικά απαράδεκτο, όσο απαράδεκτο θα ήταν αν οι Σλάβοι οι εγκατεστημένοι στη Βόρεια Θράκη, ονόμαζαν τον εαυτό τους Θράκες και διεκδικούσαν και την υπόλοιπη, τη μη σλαβική Θράκη, που κατοικείται από Τούρκους και Έλληνες.

Και όμως μ’ αυτό το άτοπο επιχείρημα οι Σλάβοι των Σκοπίων διεκδικούν ως πατρογονική τους κληρονομιά ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας, τη «Μακεδονία του Αιγαίου», όπως την ονομάζουν, όπου και στην αρχαιότητα και στον μεσαίωνα και σήμερα κατοικούσαν σε αδιάκοπη διαδοχή γενεών Έλληνες. Και δεν διερωτώνται καν οι Σλάβοι των Σκοπίων σε ποια στέπα της Ρωσίας ζούσαν οι πρόγονοί τους στην εποχή εκείνη την πανάρχαια, που με γνήσιες ελληνικές λέξεις πήραν το όνομα τους και οι Μακεδόνες και η Μακεδονία και το Αιγαίο Πέλαγος, τα οποία τώρα έγιναν καραμέλα στο στόμα τους ως «Egejska Makedonija»;

Οι Μακεδόνες όπως είναι γνωστό, μιλούσαν ελληνικά, τουλάχιστον από τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι Μακεδόνες αγαπούσαν τον ελληνισμό και όπως αναφέρει ο ιστορικός Πολύβιος 9,35 «τον πλείω του χρόνου ουκ επαύοντο διαγωνιζόμενοι υπέρ της των Ελλήνων ασφαλείας». Τα ονόματά τους επίσης, ήταν όλα καθαρά ελληνικά, κανένα θρακοϊλλυριακό ή σλάβικο.

Αυτοί, που σε όλο το μεσαίωνα, αφότου πάτησαν στους ελληνικούς χώρους και σε ολόκληρη την εποχή της Τουρκοκρατίας, ήταν και γλωσσικά και πολιτικά και πολιτιστικά Σλάβοι, πως ξύπνησαν χθες μόλις ως ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ; Και πως συμβιβάζεται το νέο αυτό όνομά τους με τη σλαβική γλώσσα τους;

To VoiceLarisa σας παροτρύνει να εγκαταλείψετε ορισμένοι τη θέση ότι το «μακεδονικό θέμα» είναι ανύπαρκτο. Βέβαια καταλαβαίνουμε ότι στην ουσία πρόκειται για διάφορα μυθεύματα, που κάθε φορά- κατά τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα- προέρχονται από κάποιον που μας επιβουλεύεται. Εφόσον όμως το θέμα αυτό, με διάφορες ενέργειες παίρνει δημοσιότητα διεθνώς και προκαλεί συγχύσεις και παραπλανήσεις, δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το υποτιμούμε.

Η καλύτερα άμυνα είναι η επίθεση… Αντί να λογοδοτούμε σ’ αυτούς που δεν έχουν κανένα ιστορικό δικαίωμα στη Μακεδονία, στους πλαστογράφους της Ιστορίας και τους κατασκευαστές μύθων, να επιτεθούμε. Να τους θυμίσουμε ότι όχι μόνο κανένα δικαίωμα δεν έχουν στην ελληνική Μακεδονία, αλλά αυτοί καταπατούν χώματα προαιώνια ελληνικά.

Καλούμε πολιτική ηγεσία, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς όλως των βαθμίδων, συγγραφείς, λογοτέχνες, δημοσιογράφους- ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ- να επιδιώξουν την σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης. Όχι στη άγνοια… άγνοια παχυλή, άγνοια ασυγχώρητη! Πρέπει κάθε Έλληνας, όπου και αν βρεθεί, να είναι σε θέση να προβάλλει την ιστορική αλήθεια για το παρελθόν και την πραγματικότητα για το παρόν.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ-ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ

Αγαπητοί Πατέρες Της Εκκλησίας, σας χρειαζόμαστε στον δύσκολο αυτόν αγώνα. Οφείλετε να συνεχίσετε το δύσκολο έργο του επισκόπου Γερμανού Καραβαγγέλη. 

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης υπήρξε Μητροπολίτης Καστοριάς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οργανώνοντας αντάρτικα σώματα με ντόπιους οπλαρχηγούς, με συνέπεια να αναδειχθεί μία από τις σημαντικότερες μορφές των Αγώνων εκείνων. Οι υπηρεσίες του τόσο προς το Έθνος όσο και προς την Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξαν ανεκτίμητες.

Το 1900 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Καστορίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντίνο Ε’. Από της ενθρόνισής του άρχισε με τους λόγους του να εμψυχώνει και να αναπτερώνει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής και να οργανώνει ένοπλα σώματα κατά των ομοίως ενόπλων Βουλγάρων Εξαρχικών, που επιχειρούσαν την προσάρτηση των ελληνογενών χριστιανικών πληθυσμών στη Βουλγαρική Εξαρχία. Μαζί και με άλλους ιεράρχες της περιοχής που έδρασαν ομοίως ακολουθώντας το παράδειγμά του, ο Μακεδονικός Αγώνας γενικεύθηκε.

Η δράση αυτού του μητροπολίτη είναι χαρακτηριστική για το ρόλο της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας στον αγώνα εναντίον των Βουλγαρο-μακεδόνων που είχαν υπαχθεί στη Βουλγαρική Εξαρχία.

Οι ελληνικές προσπάθειες για την προσάρτηση των εδαφών όπου κατοικούσαν και Βούλγαροι της Μακεδονίας έγιναν δυνατές μετά την παρέλευση δέκα τουλάχιστον χρόνων από τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα και όχι χάρη στην αποτυχία της Επανάστασης του Ιλίντεν (1903), όπως πολλοί πρεσβεύουν, δεδομένου ότι δέκα χρόνια μετά, το 1913, υπεγράφη η πρώτη συνθήκη ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Βουλγαρίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που προηγήθηκε σαφώς της ελληνικής προσάρτησης.

Ας μας κατευθύνει η φωνή του Ίωνα Δραγούμη που έγραφε:

«Είσθε παντοδύναμοι, δεν το βλέπετε; Ω τυφλοί και τρίτυφλοι, πως να σας ανοίξω τα μάτια;»

Φιλόλογος-Δημοσιογράφος: Ηλιάννα Βούλγαρη

Στοιχεία: «Οι Έλληνες Σλαβόφωνοι Της Μακεδονίας»-Ιωάννης Χολέβας

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.