Μακεδονία Στέλιος Ορφανάκης

Ή ταν ή φύγετε

Του Στέλιου Ορφανάκη

Η Σπάρτη ήταν για πολλούς αιώνες μια από τις πιο ισχυρές πόλεις-κράτη στην αρχαία Ελλάδα, ενώ στην παγκόσμια ιστορία έχει μείνει γνωστή για τη στρατιωτική δύναμη της, την πειθαρχία της, τον ηρωισμό της και το μεγάλο αριθμό των δούλων της. Οι σημερινοί Έλληνες την έχουμε συνδέσει  και με τη φράση «‘Η ταν ή επί τας ». Η φράση αυτή που σε μετάφραση λέει: «Να επιστρέψεις είτε με την ασπίδα σου, ζωντανός, είτε πάνω σε αυτή (νεκρός)» αποτελούσε ευχή και προτροπή της κάθε Σπαρτιάτισσας μητέρας στο γιο της που θα πήγαινε στον πόλεμο. Σήμερα, φαντάζομαι, είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να ειπωθεί, διότι έχουν αλλάξει και οι εποχές, αλλά και ο τρόπος που χάνονται ή κερδίζονται οι μάχες και οι πόλεμοι. Όμως η μέθοδος επίτευξης του στόχου που κρύβεται στη φράση αυτή παραμένει επίκαιρη και θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στη διένεξη μας με τα Σκόπια.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣΗ κατάσταση έγινε δύσκολη με το γειτονικό κρατίδιο, αφού δεν αντιδράσαμε όταν έπρεπε και επιλέξαμε πριν από δύο και πλέον δεκαετίες να τη βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα σταματήσει να τρέχει, ενώ είχαμε τρομακτική διαφορά ισχύος. Δυστυχώς στο χωρόχρονο που ζούμε, ο χρόνος τρέχει ανεξάρτητα από εμάς και φυσικά οι Σκοπιανοί εκμεταλλεύτηκαν το «πάγωμα» που, όπως αφελώς νομίζαμε, τους κάναμε.

Εκεί που η κατάσταση έμοιαζε τελματωμένη για δεκαετίες, διότι έτσι έκριναν οι πολιτικοί μας ότι τους βόλευε, ήρθαν οι Η.Π.Α, που για τους δικούς τους λόγους μας έδωσαν την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε, κάτι που ο χρόνος μας το είχε πάρει με αποκλειστική ευθύνη του πολιτικού μας συστήματος. Όλα τα πολιτικά κόμματα, αντιλαμβανόμενα την αδιέξοδη εικόνα που είχε δημιουργηθεί, δεν είπαν όχι στη νέα διαπραγμάτευση που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες.

Η σημερινή κυβέρνηση, εφόσον αποφάσισε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη θέση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια, δηλαδή από την ίδια θέση που και τα Σκόπια ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται.

Η Ελλάδα έπρεπε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμη κι αν όλος ο πλανήτης από αύριο αποφασίσει να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, εμείς δεν θα βάζαμε την υπογραφή μας σε κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον όταν η αποδοχή του ονόματος της Μακεδονίας θα μας εξευτελίσει διεθνώς, ενώ φυσικά θα έχει τρομακτική νομική βαρύτητα.

Άλλωστε και η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί επίσημα από 135 ανεξάρτητες χώρες μέλη του Ο.Η.Ε, παρά την αντίθεση των Η.Π.Α και του Ισραήλ. Παρόλα αυτά το κράτος του Ισραήλ παραμένει σταθερό στη θέση για το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι συμπεριφέρονται τα κράτη που μπορεί να μην έχουν στο λεξικό τους τη λέξη φιλότιμο, αλλά έχουν και υποστηρίζουν με πράξεις τις λέξεις αυτοσεβασμό, σταθερότητα απόψεων, αξιοπρέπεια,  αυτοπεποίθηση και πυγμή.

Φυσικά συζητήσεις περί Μακεδονικής γλώσσας και Μακεδονικής ταυτότητας, όταν οι Σκοπιανοί είναι κατά πλειοψηφία Σλάβοι κι από εκεί αντλούν τόσο την ταυτότητά τους όσο και τη γλώσσα τους, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν, ούτε καν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε ανώτατοι θεσμικοί και πολιτειακοί παράγοντες των Σκοπίων έχουν παραδεχτεί τη Σλαβική τους καταγωγή και τώρα, αλλά και σε παλαιότερους χρόνους.

Στη νέα διαπραγμάτευση ο επισπεύδων είναι τα Σκόπια. Η Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τους γείτονες σε όλους τους τομείς. Αυτό άλλωστε μας το αναγνωρίζουν εμπράκτως και οι Η.Π.Α, που μέσω της κλήσης μας για διαπραγματεύσεις, μας έδωσαν το δικαίωμα της τελευταίας υπογραφής, πριν δηλαδή τα Σκόπια μπουν σε Διεθνείς οργανισμούς. Εμείς στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια απλά  καλούμαστε  να εκμεταλλευτούμε τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Είναι δίκαιο; Ναι, έτσι γίνεται στις διεθνείς σχέσεις, στις διαπραγματεύσεις επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου.

Η Ελλάδα, είτε από πλευράς ιστορίας είτε από την πλευρά ισχύος, «έχει το πάνω χέρι» στο Σκοπιανό ζήτημα. Κι ενώ η προσπάθεια πρέπει να είναι υπερκομματική, τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν να αντιπολιτεύονται μεταξύ τους, με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται κρυφά, ερήμην λαού και αντιπολιτεύσεως.  Δεν είναι δυνατόν για εθνικά θέματα, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να κατηγορούν η μία την άλλη.

Ας μιλήσουμε, έστω και με καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών, με ανοικτά χαρτιά κι ας κάνουν τον κόπο όλα τα πολιτικά κόμματα να ενημερώσουν εμάς τους πολίτες σωστά και σε βάθος για το τι πραγματικά υπάρχει πίσω από αυτή τη διαμάχη με τα Σκόπια και γιατί ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και εσχάτως Ε.Ε ασχολούνται τόσο με αυτό το κρατίδιο και με το όνομα του, αν και έχει ημερομηνία γέννησης μερικές μόνο δεκαετίες; Ο πολίτης, όταν δεν ξέρει, μπορεί να σκεφτεί ό,τι θέλει και στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, αυτό πλέον δεν ευνοεί τα “συστημικά” κόμματα, τα οποία στη συνείδηση του απλού κόσμου έχουν αποτύχει σε πάρα πολλά θέματα.

Η κυβέρνηση ας σκεφτεί να έχει ως κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις: «Ή ταν ή φεύγω». Άλλωστε ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού, που είτε απέχει από τις εκλογές, είτε συμμετέχει, είναι έτοιμο να φωνάξει σε όλο το πολιτικό σύστημα: «Ή ταν ή φύγετε».

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.