buy nicorette gum cheap buy generic pepcid online buy azor from canada buy deplatt from mexico
Πολιτικά Στέλιος Ορφανάκης

Η Ιταλία πήρε το «όπλο» της;

Του Στέλιου Ορφανάκη*

Η Ιταλία είναι φημισμένη για την κουζίνα της, τη βιομηχανία της μόδας, τα αυτοκίνητά της, τον καφέ της, τη μεταποίησή της, τα εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα, τη βιομηχανία για τα είδη σπιτιού  και εδώ και μερικά χρόνια έγινε γνωστή και για το εθνικό χρέος της. Ένα χρέος, που με στοιχεία 3ου τριμήνου 2017, έτρεχε στα 2 τρισεκατομμύρια 283 δισεκατομμύρια ευρώ και το κατέτασσε πρώτο στην Ευρωζώνη των 19 χωρών. Μια ευρωζώνη, όπου η Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία έχουν ονομαστικό χρέος διπλάσιο από αυτό που έχουν οι υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα παράγουν και το διπλάσιο Α.Ε.Π.

Ταυτόχρονα πριν μερικές μέρες στην Ιταλία ψηφίστηκε κυβερνητικός σχηματισμός που όχι ακόμα επίσημα ζητά, μεταξύ άλλων, διαγραφή – απόκρυψη χρέους με λογιστικό τρόπο περίπου 250 δις ευρώ, που κατέχει η Ε.Κ.Τ, καθώς και τη δυνατότητα σχεδιασμού τεχνικού μηχανισμού, που θα επιτρέπει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ και την ανάκτηση της νομισματικής της κυριαρχίας. Σε απλή γλώσσα ζητούν και να χαριστούν χρέη και να μπορούν να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα όποτε κρίνουν σκόπιμο και όλα αυτά να γίνουν συντεταγμένα!

Η δημοσιοποίηση των πιθανών απαιτήσεων της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία πυροδότησαν αναταραχή στις αγορές ομολόγων, ανεβάζοντας τις αποδόσεις τόσο των Ιταλικών, όσο και των Ελληνικών. Σίγουρα με το Εθνικό χρέος προς Α.Ε.Π της Ιταλίας να είναι στο 127,2% το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρωζώνης, με πρώτο της Ελλάδος, με το λόγο NPLs/Α.Ε.Π  του τραπεζικού της συστήματος να είναι λίγο παραπάνω από 100% σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη και 873% μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο του Γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ήταν θέμα χρόνου ότι οι αγορές θα εστίαζαν πάλι στην Ιταλία.

Να σημειώσω ότι όταν μιλάμε για Ιταλία, μιλάμε για δύο διαφορετικές χώρες, τον πλούσιο Βορρά,  που θα μπορούσε ίσως να αντέξει αυτό το χρέος, και το φτωχό Νότο, που πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αντέξει. Στην Ιταλία έχουμε σε μια μικρογραφία του τι συμβαίνει στην Ευρώπη, με τον πλούσιο Βορρά να αρνείται να δεχτεί τη μεταφορά πόρων προς τον Νότο και τον Νότο να αισθάνεται εγκλωβισμένος στο ευρώ και στις οικονομικές επιταγές του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.

Η επαναφορά στα μάτια των αγορών του χρέους της Ιταλίας δεν είναι καλός οιωνός για τη χώρα μας, ενώ λόγω της αναζωπύρωσης της κρίσης κρατικού χρέους και την άνοδο των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων των αδύναμων κρατών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης χρηματοδοτικής γραμμής στήριξης της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου. Τα πρώτα σημάδια ήδη φαίνονται με το δεκαετές Ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται σήμερα 12/06/2018 στο 4.55% κοντά σε υψηλά τριμήνου κάνοντας ακόμα και την «καθαρή» έξοδο στις αγορές να μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Ένα φαίνεται να είναι σίγουρο, ότι θα θυμηθούμε την εποχή του «Γιάνη» με ένα ν, διότι το Ιταλικό σχέδιο έχει μερικές ομοιότητες με κάποια από τα αιτήματα που διατύπωνε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο τότε Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, αν δεν προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί με λάθος τρόπο, όπως το έκανε δυστυχώς το 2015, τη διαμάχη ελεφάντων, που φαίνεται να ξεσπά στην Ευρώπη, ίσως κερδίσει, αν η Γερμανία καμφθεί και χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει θέσει σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε η Ιταλία είναι μια χώρα της οποίας τα μεγέθη δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ενώ μετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.