cheap suhagra force no prescription where to buy selegiline online in australia how to find folvite for sale how to find intalith cr for sale in australia how to buy colospa online
Στέλιος Ορφανάκης

Πολιτικό παραμύθι Νο1: Οι πολιτικοί φροντίζουν για την ασφάλεια του πολίτη

Του Στέλιου Ορφανάκη*

Σε ποιον δεν αρέσουν τα παραμύθια; Το πρόβλημα είναι όταν δεν έχεις το ταλέντο του Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ και επιμένεις να στήσεις ένα παραμύθι. Όπως το παραμύθι της ασφάλειας του πολίτη, που μας επαναλαμβάνουν καθημερινά οι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα. Γιατί η ασφάλεια του πολίτη στη χώρα μας φαντάζει παραμύθι ή ανέκδοτο, καθώς μόνο μια μικρή μερίδα πολιτών την απολαμβάνει. Στη μερίδα αυτή συγκαταλέγονται κατά βάση όλοι οι  βουλευτές, νυν και τέως, υπουργοί, υφυπουργοί, ευρωβουλευτές, ορισμένοι δικαστικοί και δημοσιογράφοι.

Πιάνοντας το μίτο από την αρχή, περίπου 3.400 αστυνομικοί φυλάνε κόμματα, πολιτικούς και άλλα πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Από αυτούς, περίπου οι 1.800 απασχολούνται στη φύλαξη πολιτικών, εν ενεργεία και πρώην. Πριν μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού ανακοίνωσε ότι περίπου 800 αστυνομικοί είτε από τους παραπάνω είτε από άλλες υπηρεσίες μπαίνουν στη φύλαξη του πολίτη.

Ενώ οι βουλευτές μας και οι πολιτικοί μας, πρώην και νυν απολαμβάνουν ιδιωτική φύλαξη με δημόσια δαπάνη, αφού την πληρώνουμε εμείς οι πολίτες, η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα στα σπίτια και στις οικογένειες των απλών πολιτών καλπάζει. Και αυτός ο καλπασμός δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω στοιχεία από δημοσίευμα, πάλι της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στις 19/04/2011, όπου φαίνεται η αλματώδη αύξηση από το 2005 έως και το 2010 τόσο των κλοπών – διαρρήξεων όσο και των ληστειών.

Πηγή: Ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο: «Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα» , ρεπορτάζ Λία Νεσφυγέ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2011 07:00

Μάλιστα οι πολιτικοί μας έχουν θεσμοθετήσει με νόμο, που οι ίδιοι ψήφισαν, την αύξηση της ασφάλειας τους. Ειδικότερα, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει ότι φρουρούνται: οι κατοικίες των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, οι κατοικίες των αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και των υπουργών, οι κατοικίες των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, των πρώην πρωθυπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών, τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι υπουργοί δικαιούνται από πέντε άνδρες, ένα συνοδευτικό όχημα και μία μηχανή, ενώ οι αναπληρωτές υπουργοί δικαιούνται από τέσσερις άνδρες κι ένα όχημα. Οι υφυπουργοί δικαιούνται από τρεις αστυνομικούς, οι βουλευτές επαρχίας από δύο άνδρες και οι βουλευτές Αττικής από έναν. Οι περιφερειάρχες και οι ευρωβουλευτές από δύο άνδρες.

Ειλικρινά κανείς δεν θα είχε πρόβλημα οι πολιτικοί μας και άλλα πρόσωπα της δημόσιας ζωής να έχουν αυτή την ιδιωτική ασφάλεια, που την πληρώνουμε όλοι μας, εάν στον αντίποδα και εμείς οι πολίτες, που δεν απολαμβάνουμε τέτοια προνόμια, είχαμε τουλάχιστον το αίσθημα της ασφάλειας μέσα στο σπίτι μας και τις γειτονιές μας.

Δυστυχώς όμως η εγκληματικότητα, που επηρεάζει την καθημερινότητα του πολίτη, από το 2014 έως το 2017 έχει αυξηθεί. Οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν αυξηθεί από 68691 το 2014 σε 75507 το 2017. Οι κλοπές πάσης φύσεως τροχοφόρων από τις 24986 το 2014 έφτασαν τις 34026 το 2017, ενώ οι ληστείες από 3800 το 2014 σε 4271 το 2017. Κατά περιόδους ηλικιωμένοι κάτοικοι αραιοκατοικημένων χωριών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από το φόβο για τις ληστείες και για την ίδια τους τη ζωή και πηγαίνουν να ζήσουν με τα παιδιά τους στην πόλη.

Ταυτόχρονα ενώ η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Interpol είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, η εγκληματικότητα καθημερινότητας του πολίτη στην Ευρώπη μειώνεται σταθερά, αλλά στην Ελλάδα όχι. Για του λόγου το αληθές παραθέτω το παρακάτω διάγραμμα της Eurostat.

Προς έκπληξη πολλών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πριν μερικούς μήνες αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα ζήτησε τη μείωση της φρουράς στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Μακάρι να πράξουν και άλλοι το ίδιο. Να είμαστε όμως ειλικρινείς, ούτε φθάνει, ούτε λύνει το πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής οι αριθμοί και τα στοιχεία λένε, για την ακρίβεια φωνάζουν, ότι καμία κυβέρνηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν κατάφερε να προστατέψει με επιτυχία τους πολίτες ούτε να διαμορφώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος. Από την άλλη είναι και λίγο οξύμωρο να περιμένουμε εμείς οι πολίτες από τους πολιτικούς μας, που δεν έχουν ζήσει στην ανασφάλεια της καθημερινότητας, τουλάχιστον από τότε που έγιναν πολιτικοί, να ασχοληθούν με την ασφάλεια του λαού τους ή έστω των ψηφοφόρων τους. Άλλωστε ούτε η Μαρία Αντουανέτα κατάλαβε ποτέ την πείνα του λαού της μέχρι που βρέθηκε στη γκιλοτίνα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί και ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Συμμετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.