Επικαιρότητα Πολιτικά

Δαβάκης: Πως Θα Καλυφθούν Οι Έκτακτες Εξοπλιστικές Ανάγκες Των Ενόπλων Δυνάμεων;

Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση δήλωνε ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ποσό αυτό βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις οροφές των εξοπλιστικών δαπανών που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 (ΜΠΔΣ ή Μεσοπρόθεσμο), το οποίο η κυβέρνηση ψήφισε στις 13 Ιουνίου 2018, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά την ανωτέρω ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, το ΜΠΔΣ προβλέπει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ανώτατο όριο εξοπλιστικών δαπανών τα 530 εκατ. ευρώ ανά έτος. Εκτός από τις έκτακτες δαπάνες που η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου, το ποσό αυτό καλείται να καλύψει και τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ενδεικτικά, μόνο οι δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B ξεπερνούν για το 2019 τα 220 εκατ. ευρώ, αποτελώντας δηλαδή περίπου το 41% του συνόλου της εξοπλιστικής οροφής για αυτό το έτος.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, κ. Δαβάκης κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένο, με την οποία του ζητά να απαντήσει στα ακόλουθα τρία ερωτήματα:
Πρώτον, ποιο το ανά έτος σύνολο των ανειλημμένων υποχρεώσεων, πλην των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των F-16 και των P-3B, εξοπλιστικών προγραμμάτων για την τετραετία 2019 – 2022;
Δεύτερον, πόσα και ποια εξοπλιστικά προγράμματα εντάσσονται στις κρίσιμες ανάγκες που η κυβέρνηση ανέφερε στις αρχές του περασμένου Απριλίου;
Τρίτον, πόσα και ποια από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που η Επιτροπή Εξοπλιστικών ενέκρινε στις 30 Ιουλίου 2014, προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν εντός της τετραετίας 2019 – 2022;
Αναμείνατε απαντήσεις…

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.