Πολιτικά Στέλιος Ορφανάκης

Γιατί τρία μνημόνια δεν μας έφθασαν

του Στέλιου Ορφανάκη*

Η Ελλάδα σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνει τρία μνημόνια, όταν όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2010 και μετά, που βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση με αδυναμία πρόσβασης στις αγορές χρήματος ή όταν η πρόσβαση έγινε πολύ ακριβή, χρειάστηκαν μόνο ένα μνημόνιο.

Για ποιους λόγους μόνο η Ελλάδα χρειάστηκε τρία μνημόνια και επιπλέον 40ετή επιτήρηση; Για πολλούς! Ο κυριότερος κατ’ εμέ είναι ότι όταν είσαι από επιλογή σε διαρκή ρήξη με την πραγματικότητα, θα υποστείς τις συνέπειες για όσο διαρκεί η ρήξη και ακόμα παραπέρα. Η Ελλάδα, τόσο πριν το 2010, όσο και μετά, ζει στο δικό της χωρόχρονο.

Να τονίσω ότι όταν γράφω για πραγματικότητα, εννοώ την αληθινή, την αδήριτη, όχι αυτή που χαρακτηρίζουμε ως “ελληνική πραγματικότητα”. Δεν εννοώ την πραγματικότητα που βολεύει καιροσκόπους και αλλαζόνες πολιτικούς και τους ακόλουθους τους, δεν εννοώ τη “δική μας” κομματική πραγματικότητα, αλλά τη σκληρή πραγματικότητα, εκείνη που επιμένουμε στη συντριπτική πλειοψηφία ως πολιτικό σύστημα και λαός να αγνοούμε προκλητικά και ανεύθυνα.

Εξερχόμαστε από το τρίτο μνημόνιο, αλλά ακόμα κανένα κόμμα εξουσίας δεν έχει κάνει το αυτονόητο, να εξηγήσει με απλά λόγια σε εμάς τους πολίτες μερικές αλήθειες, όπως το τι έφταιγε και μπήκαμε στην κρίση, τι φταίει και δεν λέμε να βγούμε παρά τις θυσίες και τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε. Κι αφού πουν αυτές τις αλήθειες τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στο τέλος να πουν: “Ήμαρτον, σφάλαμε πολλάκις και επί μακρόν αν και πληρωνόμασταν αδρά”.

Η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο μας βρίσκει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή πριν μπούμε στο πρώτο μνημόνιο, με τη μόνη διαφορά ότι σήμερα η χώρα παράγει σχεδόν 30% μικρότερο Α.Ε.Π από το 2007, ενώ είναι φτωχότερη τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά σε ανθρώπους που μένουν ή εργάζονται στη χώρα μας. Τα νούμερα αυτά ούτε σε πόλεμο δεν δικαιολογούνται.

Η πραγματικότητα εκδικείται τους πολίτες που πραγματικά πληρώνουν το μάρμαρο και όχι στους πολιτικούς και βολεμένους του κάθε κόμματος, που την αγνοούν πολλές φορές υποκριτικά.

Η πραγματικότητα μας εκδικείται, διότι οι κύριοι εκφραστές του πολιτικού συστήματος δήθεν πιστεύουν -και αναπαράγουν δυστυχώς μέσω των έργων τους και των παραλείψεων τους- πως μια χώρα όπως η Ελλάδα που δεν παράγει ούτε τα βασικά προϊόντα, που δεν εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει, που δεν επενδύει ούτε ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, θα μπορεί να ευημερεί, αν αλλάξει απλώς η κυβέρνηση. Μάλιστα με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχουμε πλέον φθάσει σε ασύλληπτα επίπεδα, αφού επισήμως υποννοείται ότι πρέπει να αλλάξει η πραγματικότητα και όχι εμείς! Εμείς απλά μπορούμε να παραμείνουμε οι ίδιοι και όλα τα προβλήματα μας θα λυθούν με ένα μαγικό τρόπο!

Η πραγματικότητα μας εκδικείται γιατί ακόμα και σήμερα διορίζουμε κατά συρροή κάθε λογής κομματόσκυλα και τακτικούς επισκέπτες των πολιτικών γραφείων πολιτικών νάνων. Ακόμα και σήμερα δημιουργούμε και κρατάμε εν ζωή, παντελώς άχρηστους οργανισμούς, απλά για να βολέψουμε αφισοκολλητές, πελάτες και επαγγελματίες ψηφοφόρους.

Η πραγματικότητα μας εκδικείται διότι ακόμα και σήμερα ως κοινωνία επιτρέπουμε σε μία χρεοκοπημένη χώρα την ύπαρξη συνταξιούχων εφήβων, που λαμβάνουν συντάξεις πολλαπλάσιες του βασικού μισθού και κοστίζουν περίπου 2.5 δις ετησίως.

Η πραγματικότητα μας εκδικείται διότι επιμένουμε ηλιθιωδώς να μην μειώνουμε τα έξοδα του Κράτους, διατηρώντας το επίπεδο των πρωτογενών δαπανών στα επίπεδα του 2007! Ναι, του 2007! Τότε που όλα ήταν ανθηρά αν και με δανεικά! Φυσικά για να πετύχουμε αυτό το θαύμα και στα χρόνια της κρίσης, όλες, το ξαναγράφω, όλες οι κυβερνήσεις αυξάνουν φόρους, εισφορές, ενεργειακά κόστη και μετά όταν γίνονται αντιπολίτευση μιλάνε για απώλεια ανταγωνιστικότητας!

Η πραγματικότητα μας εκδικείται διότι το πολιτικό μας σύστημα έφθασε στο σημείο να φορολογεί από 3 έως 15% τα “μαύρα” χρήματα του εξωτερικού, τη στιγμή που φορολογούμε σχεδόν με 50% ανώτατο φορολογικό συντελεστή τα νόμιμα χρήματα και όταν με χαριστικές διατάξεις απαλλάσσουμε από ποινικές ευθύνες καταχραστές δημοσίου χρήματος.

Η πραγματικότητα μας εκδικείται διότι το πολιτικό σύστημα επί σειρά δεκαετιών έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για το κόστος εξαγωγής, για τις επιδόσεις μας στον Δείκτη Εμπορίου, για την τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής, για τη μείωση του παραγωγικού πληθυσμού, για το διψήφιο αριθμό Υπουργείων που απαιτείται για την αδειοδότηση μια επιχείρησης, για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη που αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, για τη διακοπή της ενοικίασης από το κράτος ακινήτων ημετέρων για τη στέγαση διαφόρων Υπηρεσιών του Δημοσίου με ταυτόχρονη αξιοποίηση άλλων ακίνητων του δημοσίου που παραμένουν στα αζήτητα.

Η πραγματικότητα εκδικείται και όσο δεν αλλάζουμε εμείς θα εκδικείται εμάς τους πολίτες και όχι το πολιτικό σύστημα και την κομματοκρατία του. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ο επόμενος κατά πάσα πιθανότητα Πρωθυπουργός, θα έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αν την αγνοήσει απλά θα συνεχίσει η πραγματικότητα να μας εκδικείται. Από τη θέση της αντιπολίτευσης δείχνει με πράξεις ότι έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα. Ως Πρωθυπουργός όμως ας έχει υπόψη του ότι καμία πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει εάν δεν έχει τη στήριξη του λαού. Είναι δε προφανές ότι οι πολιτικές και οι μεταρυθμίσεις που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στη χώρα όλο αυτό το διάστημα εξακολουθούν να μην έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας. Ας ελπίσουμε να στηριχθεί η προσπάθεια, έστω από μια δυναμική μειοψηφία της κοινωνίας αλλιώς θα πρέπει να ζήσουμε με μνημόνια και σκληρή εποπτία από τους εταίρους μας στην Ευρώπη μέχρι να αποδεχθούμε την πραγματικότητα.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί και ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (AlphaPrivate Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Συμμετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.