Επικαιρότητα Πολιτιστικά

Καμαρώνει Η Μελιβοία Για Το Κάστρο Της Βελίκας

Ένας μικρός μουσειακός χώρος, αλλά με τεράστια αξία για την περιοχή και για τον πολιτισμό μας, με έκθεση αντικειμένων από την ανασκαφή στο Κάστρο της Βελίκας, εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου το βράδυ στη Μελιβοία, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε όσους παρευρέθηκαν.

Στην έκθεση, με τίτλο «Κάστρο Βελίκας, ένας οχυρωμένος οικισμός της εποχής του Ιουστινιανού», περιλαμβάνονται τα ευρήματα της ανασκαφής του κάστρου, τα οποία είχαν συντηρηθεί και εκτεθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας το 2016. Μιας ανασκαφής που ξεκίνησε ακριβώς πριν δέκα χρόνια και που έδωσε πολλά στοιχεία για τη ζωή στον 6ο αιώνα μ.Χ.

Για τη σημασία της δημιουργίας αυτού του χώρου και της έκθεσης, που δίνουν μια άλλη διάσταση στην από το 2009 ιδρυθείσα Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας, μίλησαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.

Και οι δυο τους εξέφρασαν τη μεγάλη ικανοποίηση για τη μετατροπή ενός παλιού κτιρίου του χωριού, που υπήρξε δημοτικό σχολείο και κοινοτικό κατάστημα, σε «πραγματικό στολίδι» για τον τόπο με μοναδικά εκθέματα που αποδεικνύουν το σπουδαίο παρελθόν της ευρύτερης περιοχής. Αναφέρθηκαν, επίσης, σ’ εκείνους που όλη αυτή τη δεκαετία «πάλεψαν» για να αναδείξουν το Κάστρο της Βελίκας, έκαναν ιδιαίτερη μνεία σε όλους αυτούς που βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενώ από την κ. Σδρόλια έγινε και μια μικρή περιγραφή των όσων στεγάζονται, πλέον, στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και σε άλλα που βρίσκονται ακόμη στο Διαχρονικό Μουσείο.

Το παρόν στα εγκαίνια έδωσαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Αγιάς Γρηγόρης Καλαγιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστασία Ζιούλη, Αθανάσιος Ολύμπιος και Γεώργιος Μασούρας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελιβοίας Αθανάσιος Μπελιάς και ο πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ευάγγελος Κρανιώτης.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.