Νικήτας Παπαντωνίου Πολιτικά

Ελληνική ψήφος: Βοήθα Παναγιά μου…

Του Νικήτα Παπαντωνίου – Καρτάλη*

Βλέποντας τα τελευταία αποτελέσματα των Ελληνικών δημοσκοπήσεων και μπαίνοντας επίσημα το Σεπτέμβριο σε προεκλογική περίοδο, ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Πριν εκπλαγείτε παρακαλώ δώστε μου λίγο χρόνο για να εξηγήσω και να το αναλύσω. Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να μην τηρήσει τον προεκλογικό της λόγο-πρόγραμμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Χαρακτηριστικά αναφέρω:

  1. Έφερε μνημόνια από εκεί που θα τα καταργούσε με ένα νόμο, ένα άρθρο και ντάλα μεσημέρι.
  2. Αύξησε υπέρμετρα φόρους και εισφορές ακόμη και στο επίπεδο του αφορολογήτου πλήττοντας  κυρίως τους πελάτες – ψηφοφόρους της
  3. Εκχώρησε εθνικά δικαιώματα στα οποία ο Έλληνας πολίτης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος
  4. Δημιούργησε τη νέα διαπλοκή με στόχο την ολοκληρωτική κατάληψη της εξουσίας
  5. Έκανε κάκιστη διαχείριση φυσικών καταστροφών τόσο στις πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής όσο και στις πλημμύρες της Μάνδρας

Υπάρχουν και άλλα τόσα αλλά προς χάριν της συζήτησης δεν χρειάζεται να αναφερθούν. Με βάση τις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις από τις πιο γνωστές εταιρείες (Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc) για τον Ιούνιο του 2018, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 13,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,2% κατά μ.ο. Μετά την ανείπωτη τραγωδία της πυρκαγιάς της Αττικής, η διαφορά λογικά θα ανέβει, όμως και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είναι στα κλασικά του ποσοστά εκεί μεταξύ 2,8%-3,2%, δηλαδή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Όμως δεν είναι και το εύλογο ερώτημα το γιατί.

Οι εξηγήσεις των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος ψηφίζει πάντα με θυμικό και με τιμωρητικό τρόπο. Έτσι είμαστε ως λαός έτσι ψηφίζουμε, μοιάζουμε δυστυχώς περισσότερο με Ανατολίτες παρά με βόρειο-Ευρωπαίους. Τα βασικά κριτήρια του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου είναι τα εξής:

  1. Παροχές ανεξάρτητα αν υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν
  2. Προεκλογικές υποσχέσεις γιατί θα πρέπει να πρέπει να υπάρχει ένα παραμυθάκι, το οποίο περιλαμβάνει και αρκετό πολιτικό θράσος.
  3. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί ελίτ να είναι κοντά στο λαό τόσο σε αξίες όσο και σε συμπεριφορά. Το πολιτικό «λαϊκίστικο πιπίνι» τέτοιου είδους είναι ένα χαρακτηριστικό που βοηθάει στην τελευταία νέο-σοσιαλιστική χώρα της Ευρώπης.
  4. Εντιμότητα και ισονομία κατά το δοκούν.
  5. Η έλλειψη πολιτικών τζακιών είναι ένα χαρακτηριστικό που εκτιμάει ο σημερινός Έλληνας, καθώς θεωρεί την πολιτική ελίτ μαζί με τις ξένες δυνάμεις ως υπεύθυνες για όλα τα κακά της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δηλαδή ήταν νέος, άφθαρτος χωρίς πολιτικό όνομα και χαρακτηριζόταν από το «φιλολαϊκό» του προφίλ. Οι υποσχέσεις ήταν τέτοιες που σε όλους τους διαλόγους υπήρχε η ατάκα «και 1/10 να κάνει καλό θα είναι». Οι πολίτες προφανώς ξέχασαν ότι υπάρχει και ο αρνητικός αριθμός όπως το -1/10 ή ακόμη και το -10/10…Το σκεπτικό είναι απλό ως αποτέλεσμα της απλοϊκότητας που διαθέτει ο Έλληνας στην πολιτική του ανάλυση καθώς και τα κριτήρια που βάζει. Αν ήταν ο Ανδρέας τώρα στα πράγματα θα έβγαινε με 50%+ παρόλο και που έκανε κάκιστη διαχείριση και που κατέστρεψε την Ελλάδα 3 φορές. Όμως είχε λέγειν και κυρίως θράσος.

Από την άλλη έχουμε έναν πολιτικό που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας με τεχνοκρατική άποψη, με στοιχεία και νούμερα με αίσθημα ευθύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός που όμως έχει τέσσερα βασικά μείον για μία χώρα σαν την Ελλάδα. Είναι ειλικρινής, δεν έχει νέο-πολιτικό λέγειν, λέγεται Μητσοτάκης και είναι αστός στη συμπεριφορά του, μακριά από τα πρότυπα του μέσου Έλληνα. Αυτά και μόνο, του μειώνουν αδίκως κατά την άποψη μου, την αποδοχή του στον Έλληνα πολίτη. Στη χώρα που ο ψηφοφόρος κοιτάει την εικόνα του πολιτικού και πόσο κοντά είναι αυτή ως προς τον εαυτό του, λες και σαν λαός είμαστε το πρότυπο, ο εκάστοτε μεταρρυθμιστής δεν έχει μέλλον δυστυχώς. Το απέδειξε ο Καποδίστριας και ο Βενιζέλος, ο Κυριάκος, ο Σαμαράς και ο Σημίτης δεν θα επιβεβαίωναν….

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ως λαός είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και σε αυτό πρέπει να γίνει αγώνας ώστε να γίνει κατανοητό. Για του λόγου το αληθές θα αναφέρω έναν διάλογο που είχα στα μέρη στη Τσαγκαράδα Πηλίου. Στον εν λόγω διάλογο ειπώθηκε το εξής: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας ανάγκασαν να φέρουμε την εξουσία αυτούς (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)». Η απάντησή μου ήταν ότι τους ψηφίσανε 3 φορές μαζί με το δημοψήφισμα. Η απάντηση ήταν «Τι, ΝΑΙ θα ψήφιζα;…» και του απάντησα το εξής: «Είσαι ασθενής έχεις να βγάλεις μία κοίλη είτε με νυστέρι (20 ημέρες αποκατάσταση) είτε με λαπαροσκόπιο (5 ημέρες αποκατάσταση) με το ίδιο κόστος, τι θα επέλεγες;». Εννοείται λαπαροσκόπιο μου απαντάει, και τότε του λεώ το ότι η λαπαροσκόπηση είναι το αντίστοιχο ΝΑΙ…. Η συνέχεια των μνημονίων 3-4 επιβεβαιώνουν ακριβώς τα λεγόμενα μου και προφανώς ο συντοπίτης μου ελπίζω να έχει καταλάβει ότι η ψήφος δεν γίνεται με κριτήρια καφενείου όπως το ύφος, το ντύσιμο ή ο λαϊκισμός ενός πολιτικού, αλλά από τις πράξεις και την βιωσιμότητα αυτών τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ελπίζω η κόρη μου να βρει άλλη Ελλάδα από αυτή που βλέπω τώρα, με πολίτες που σκέπτονται πριν ψηφίσουν άλλα και ανθρώπους που πηγαίνουν στις κάλπες, γυρίζοντας τη πλάτη στην αποχή και στην απολιτικοποίηση. Προσωπικά είμαι δεξιός στα κοινωνικά και πολικά θέματα και φιλελεύθερος στα οικονομικά., αυτό με κάνει πάντα έτοιμο για να πάω να ρίξω την ψήφο μου εκεί που πιστεύω ότι είναι πιο κοντά στην ιδεολογία μου, ρίχνοντας άκυρο στο καναπέ μου…

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα. Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα χρηματοοικονομικά-διοίκηση καθώς και στο marketing management ενώ μεταξύ άλλων έχει πιστοποίηση σε IFRS λογιστικά πρότυπα.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.