Στέλιος Ορφανάκης

Η Ελλάδα χρειάζεται να φύγει μπροστά όμως δεν υπάρχει κοστολογημένο σχέδιο

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ

*Του Στέλιου Ορφανάκη

Στο Eurogroup της 21ης  του Ιούνη του 2018 επιβεβαιώθηκε η έξοδος της Ελλάδος από το τρίτο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου του 2018 και η είσοδος μας σε μια μετά-μνημονιακή εποπτεία, η οποία συνοδεύεται με αυστηρές δημοσιονομικές υποχρεώσεις, που για αρκετές δεκάδες χρόνια.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι αλληλοσυγχαίρονται μπροστά στις κάμερες, ενώ το όλο σκηνικό ντύθηκε με όρους όπως ελάφρυνση/re-profiling χρέους, επιμήκυνση χρέους, 10ετή περίοδος χάριτος δανείων E.S.M κ.α., που στο μυαλό του απλού κόσμου, που δεν γνωρίζει προχωρημένα οικονομικά για να καταλάβει τι σημαίνουν όλα αυτά, δημιουργείται σύγχυση για το αν πρέπει να γελάσει, να κλάψει ή να φύγει από τη χώρα.

Δύο μήνες αργότερα, στις 21 Αυγούστου, ο ΣΥΡΙΖΑ μας ενημέρωσε επίσημα ότι από τη συμφωνία του Ιουνίου η Ελλάδα κέρδισε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ούτε ευρώ παρακάτω! Φυσικά το νούμερο αυτό είναι άλλο ένα ψέμα. Η Ελλάδα με την υπογραφή της συμφωνίας στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 επιβαρύνθηκε με επιπλέον 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε έχει τόσες φορές τονισθεί ότι διαγραφή χρέους σε μέλος της Ευρωζώνης δεν γίνεται ενώ οι ταμειακές διευκολύνσεις όπως έγινε στην περίπτωση μας πάντα έχουν κόστοςΝα σημειώσω ότι η επιβάρυνση των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ προέκυψε παίρνοντας όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για τη χώρα μας.

Είναι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι έλυσαν ή έστω βελτίωσαν τη θέση μας έστω και σε μεσοπρόθεσμη βάση, όταν ένα μη βιώσιμο χρέος, λόγω του ότι δεν ήταν εξυπηρετήσιμο πριν τη συμφωνία της 21ης του Ιουνίου του 2018, αναδιαρθρώθηκε επιβαρύνοντας το στην ιδανική περίπτωση με άλλα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά, νομίζοντας ότι όλοι στην Ελλάδα είναι οικονομικά αναλφάβητοι, πέταξε ένα νούμερο στην τύχη και σου λέει, ποιος θα το καταλάβει; Αλλά ακόμα κι αν το καταλάβει, ποιος θα αντιδράσει; Βυθιζόμαστε στα χρέη, σχέδιο για ανάπτυξη δεν υπάρχει, αν υπήρχε θα το έλεγαν για να το μάθουν και οι υποψήφιοι επενδυτές. Οι Ευρωπαίοι επειδή δεν εμπιστεύονται όλο το πολιτικό σύστημα έχουν βάλει ισχυρούς περιορισμούς στο δημοσιονομικό χώρο που θα έχουν οι κυβερνήσεις από σήμερα και μέχρι το 2032. Αυτό σημαίνει μην περιμένετε καμία θεαματική μεταβολή στο εισόδημα μας. Η χώρα έχει μετατραπεί σε μια τέλεια αποικία χρέους και λιτότητας.

Αντί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ψάχνουν να βρουν εφαρμόσιμη λύση για να σταματήσει η χώρα να είναι αποικία χρέους και λιτότητας, ο ένας κατηγορεί τον άλλο, και όλοι μαζί εμάς τους πολίτες λες και δεν έφταιγε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική που εφάρμοζαν για να οδηγηθούμε στη δημοσιονομική χρεωκοπία, η οποία με τη σειρά της έφερε τα Μνημόνια Ι και ΙΙ και φυσικά και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Να θυμίσω ότι το 2011 η ύφεση είχε κτυπήσει κόκκινο με την πτώση του Α.Ε.Π να φτάνει έως το 9,1%. Επίσης να θυμίσω ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μόνο το Μνημόνιο ΙΙΙ αλλά και όλα τα μέτρα των Μνημονίων Ι και ΙΙ ενώ όλα τα περιοριστικά μέτρα των πρώτων δύο μνημονίων όπως και του τρίτου φυσικά είχαν μόνο δημοσιονομική απόδοση. Μια δημοσιονομική απόδοση που στηρίχθηκε κυρίως σε φόρους που με τη σειρά τους οδήγησαν στην κατάρρευση του εισοδήματος των πολιτών.

Ή να θυμίσω ότι από τις τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία) που εφάρμοσαν μνημόνια ήμασταν η μόνη που η ανεργία ξέφυγε σε δυσθεώρητα ύψη που θα ήταν ακόμη πολύ- πολύ υψηλότερα αν δεν είχαν φύγει από τη χώρα μέχρι το 2015 πάνω από 400.000 άτομα και ακόμα φεύγουν. Το ίδιο συνέβη και με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π) όπου η κατάρρευσή του σχεδόν κατά 27% σε περίοδο ειρήνης μόνο στη χώρα μας συναντήθηκε για πρώτη φορά. Ότι και να θυμηθώ όπως λέει και ο ποιητής η Ελλάδα σε πληγώνει.

Κλείνοντας θα είμαι όπως πάντα ειλικρινής γιατί δεν χρωστάω σε κανένα.  Τα νούμερα φωνάζουν ότι έχουμε μετατραπεί σε μία τέλεια αποικία χρέους και λιτότητας, όπου η οικονομική μας ελευθερία θα εξαρτάται από πολιτικούς διαλόγους και διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, ικετεύοντας πάντα για μία νέα ρύθμιση. Τα δυσάρεστα νέα δεν τελειώνουν εδώ. Το πολιτικό σύστημα όπως ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία και υπέγραψε τα μνημόνια Ι, ΙΙ και ΙΙΙ έτσι και τώρα δεν φαίνεται να έχει ένα κοστολογημένο σχέδιο για να φύγουμε μπροστά. Και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και για πολλά-πολλά χρόνια χρειάζεται να φεύγει μπροστά, αν γίνεται πιο μπροστά από όλους.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.