Οικονομία Στέλιος Ορφανάκης

Αν θες να κινηθείς αντίθετα πρόσεξε το timing και το μέγεθος σου

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ

Του Στέλιου Ορφανάκη*

Ο George Soros γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1930 και διετέλεσε πολλά χρόνια διαχειριστής επενδυτικών εταιριών. Για πολλούς είναι ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, αλλά ακόμα και οι εχθροί του παραδέχονται πως είναι ένας πανέξυπνος και δαιμόνιος κερδοσκόπος. Το γεγονός που του έδωσε κύρος στις διεθνείς αγορές  ήταν το θρυλικό ποντάρισμα ενάντια στην στερλίνα, που την ανάγκασε να αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992. Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρος, που έφθασε στο σημείο να δανειστεί για να ενισχύσει το στοίχημά του, κόντρα μάλιστα στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Η βρετανική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι θα χάσει πολλά δισεκατομμύρια προσπαθώντας τεχνητά να στηρίξει το νόμισμα της και αποσύρθηκε από το μηχανισμό, με αποτέλεσμα η αξία της στερλίνας να σημειώσει απότομη πτώση. Τα κέρδη του George Soros έφθασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ένα ποσό τρομερά μεγάλο για εκείνη την εποχή, ενώ η φήμη του εκτοξεύτηκε. Οι κινήσεις του τον έκαναν έναν από τους πλουσιότερους επενδυτές στον κόσμο.

Την επιτυχία του George Soros πολλοί την κυνήγησαν, όμως πολλοί λίγοι την επανέλαβαν ή την ξεπέρασαν. Το μυστικό της επιτυχίας του δεν ήταν μόνο η σωστή του σκέψη να ποντάρει κατά της λίρας, αλλά και ο χρόνος που εκτέλεσε τη σκέψη του. Κάπου εδώ θα αναρωτηθείτε που το πάμε! Λοιπόν, θα το πάμε στη Μέκκα των αγορών, τις Η.Π.Α.

Από την πρώτη μέρα που βγήκε Πρόεδρος ο Trump οι περισσότερες επενδυτικές εταιρείες, με κορυφαία τη Goldman Sachs, μιλούσαν για το «Trump doom» δηλαδή την καταστροφή που θα φέρει ο Trump. Παρόλα αυτά από τις 18589 μονάδες που ήταν ο δείκτης την ημέρα που εκλέχτηκε ο Trump, έφθασε σχεδόν ένα χρόνο μετά στις 26616 μονάδες! Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2018  και για δύο μήνες περίπου, οι κυριότεροι Αμερικάνικοι χρηματιστηριακοί  δείκτες (S&P500, DJI και Nasdaq) ξεκίνησαν να πέφτουν. Ο βιομηχανικός δείκτης DJI το διάστημα αυτό έγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 23360 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε πτώση από τα υψηλά της τάξης του 13% ενώ πάνω κάτω και οι υπόλοιποι δείκτες είχαν ίδιου μεγέθους πτώση.

Σύμμαχος στην όλη προσπάθεια ήταν τα περισσότερα ΜΜΕ, που ούτως ή άλλως ήταν και παραμένουν εχθρικά στον Πρόεδρο, αλλά και οι αποφάσεις που έπαιρνε ο ίδιος ο Πρόεδρος στα πλαίσια της πολιτικής του America First (Η Αμερική πρώτα). Η πιο γνωστή απόφαση του, που θα ταρακουνούσε τις αγορές, ήταν ο εμπορικός πόλεμος, που όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία των ΜΜΕ, έχει κηρύξει μέσω των δασμών που επιβάλει σε οικονομίες όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα τελευταία η Τουρκία. Ο ίδιος όμως επιμένει ότι οι δασμοί του έχουν ένα στόχο, να κάνουν το εμπόριο ελεύθερο για όλους ή αλλιώς αν χρησιμοποιήσω λόγια του: «We support free trade, but it needs to be fair» (Υποστηρίζουμε το ελεύθερο εμπόριο, αλλά χρειάζεται να είναι δίκαιο).

Στις 30/8/2018 και πριν το άνοιγμα των αγορών σχεδόν επτά μήνες μετά, ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά και 6,5% πάνω από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, ενώ ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται κι αυτός σε νέα ιστορικά υψηλά και 1,5% πάνω από τα υψηλά του Φεβρουαρίου. Ο δε βιομηχανικός δείκτης απέχει μόλις 1,9% από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά του.

Σχεδόν 20 μήνες μετά την εκλογή του Πρόεδρου Trump η πολυαναμενόμενη, πολυγραφόμενη και σχεδόν χιλιοτραγουδισμένη καμπή των Αμερικάνικων αγορών, εξαιτίας του «χειρότερου» Προέδρου των ΗΠΑ, δεν έχει έρθει. Όσοι έχουν παίξει κόντρα στην κυρίαρχη τάση, που είναι εκ του αποτελέσματος ανοδική από το 2008 έως σήμερα, δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.