Λάρισα Πολιτιστικά

Νέα Λάρισα: Παρέμβαση – Ερώτηση στο ΔΣ σχετικά με το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο

Το Ιστορικό Εμπορικό κέντρο της Λάρισας, με βάση τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο Εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα αλλά και στη Λάρισα που ήδη διαφημίζεται η επανεκκίνησή του.

Για το λόγο αυτό και αποτελεί για μας πάντα πρώτη προτεραιότητα η άσκηση μίας ολοκληρωμένης παρέμβασης δημοτικής πολιτικής που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα αυτά και παράλληλα, θα βελτιώνει την δυνατότητα ανάπτυξης της ιδιωτικής εμπορικής και κάθε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας στηρίζοντας έτσι την τοπική κοινωνία και οικονομία.

 Το Ιστορικό Εμπορικό κέντρο της πόλης συγκριτικά ΗΔΗ :

 • Εκτείνεται σε πολλαπλάσιο (από κάθε άλλο Εμπορικό κέντρο) χώρο χιλιάδων τ.μ.
 • Φιλοξενεί εκατοντάδες Εμπορικά καταστήματα όλων των ζητούμενων προιόντων (ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κλπ), γνωστών επώνυμων και τοπικών επιχειρήσεων, σε ανταγωνιστικές τιμές αλλά και διαρκών προσφορών και εκπτώσεων καθ’ όλο το χρόνο με σταθερή υψηλή ποιότητα
 • Περιλαμβάνει εκατοντάδες εναλλακτικές επιλογές σε χώρους εστίασης, καφέ και ποτού (με εναλλακτικές δυνατότητες τύπου φαγητού και διαφορετικής αισθητικής τόσο των καταστημάτων όσο και του περιβάλλοντος χώρου)
 • Εγκολπίζει ήδη έναν πολυκινηματογράφο με υπερσύγχρονα μέσα νέας τεχνολογίας και 1ης προβολής ταινιών, με πολλές αίθουσες και δυνατότητα ικανοποίησης προβολών για όλες τις ηλικίες
 • «Διατρέχεται» από ένα πρωτοποριακό «δίκτυο πεζοδρόμων» το οποίο σε συνδυασμό με την «αναβάθμιση» (αισθητική και λειτουργική) και άλλων κεντρικών οδών με τη μετατροπή τους σε δρόμους «ήπιας κυκλοφορίας» (μόνο ΜΜΜ) – μέσω των έργων που ήδη εκτελούνται και των άλλων που έπονται- αποτελεί ένα μοναδικό προνόμιο προσέλκυσης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου
 • Έχει σε σημαντικό βαθμό λυμένο το ζήτημα της απρόσκοπτης προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού (τόσο στο Δημόσιο χώρο όσο και στον ιδιωτικό)
 • Συμπεριλαμβάνει την ύπαρξη Ξενοδοχειακών μονάδων εντός του χώρου αυτού
 • Έχει την ευεργετική γειτνίαση και τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο Λόφο του Φρουρίου και στο ποτάμι και το Πάρκο του Αλκαζάρ (ειδικά σε περιόδους που γίνονται Πολιτιστικά γεγονότα στο Κηποθέατρο και το «Πάρκο των Ευχών»)
 • Διαθέτει «στα σπλάχνα» του Εμπορικού κέντρου της πόλης το Μοναδικό εντός του αστικού ιστού Αρχαίο μας Θέατρο.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, θεωρούμε ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ:

 1. Πρέπει να υπάρξει επιτακτικά με σαφές χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση του Αρχαίου Θεάτρου. Άμεσα δε, στη φάση που είναι – σε συνεργασία Δήμος και Αρχαιολογική Υπηρεσία μπορεί και πρέπει:
 • Να υπάρξει η δυνατότητα διαρκούς λειτουργίας της «Εργοταξιακής διαδρομής ξενάγησης» (με το μέγιστο δυνατό αριθμό ατόμων και ειδικά απευθυνόμενοι σε σχολεία και Πανεπιστήμια και εκτός νομού και Περιφέρειας στα πλαίσια ανάπτυξης του σχολικού εκπαιδευτικού τουρισμού)
 • Να υπάρξει ένας χώρος (υπάρχουν χώροι πλησίον) «ενημερωτικής προβολής video animation» και πωλητηρίου αναμνηστικών της πόλης και του Αρχαίου Θεάτρου
 • Να υπάρχει πάντα η δυνατότητα (24 ώρες/365 ημέρες) ξενάγησης είτε με φυσικό πρόσωπο ξεναγό είτε με ηλεκτρονικές συσκευές που θα διατίθενται.
 • Να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο «Πακέτο» Πολιτιστικής Διαδρομής που να ξεκινά από το Κέντρο της πόλης και το Αρχαίο Θέατρο και διατρέχοντας : Μνημείο Ιπποκράτη, Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Νέο Διαχρονικό Μουσείο και Λαογραφικό Μουσείο να καταλήγει πάλι στο Αρχαίο Θέατρο και στο Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο της πόλης μας.
 1. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση με το θέμα των απαιτούμενων χώρων στάθμευσης για επισκέπτες προς το κέντρο
 • αξιοποιώντας δημοτικούς χώρους ακόμα και Περιφερειακά της κεντρικής περιοχής αλλά με ταυτόχρονη εξασφάλιση άμεσης-δωρεάν μεταφοράς στο κέντρο με ευέλικτα μικρά και φιλικά Περιβαλλοντικά ΜΜΜ,
 • με συνεννόηση-επαναδιαπραγμάτευση των παραχωρηθέντων δημοτικών Παρκινγκ για μία άλλη προσιτή τιμολογιακή πολιτική).
  Στόχος η επίτευξη διασφάλισης συνολικά 3000 θέσεων στάθμευσης (συμπεριλαμβανομένων στο σχεδιασμό αυτό και μεγάλων οχημάτων – λεωφορείων).
 1. Πρέπει να δημιουργηθούν τόσο στον ελεύθερο δημόσιο χώρο όσο και σε κλειστούς χώρους αρκετοί Ειδικοί χώροι Δημιουργικής απασχόλησης και Παιδότοποι- παιδικές χαρές για παιδιά όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΜΕΑ. Με προσωπικό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στους επισκέπτες γονείς να αφήνουν με ασφάλεια τα παιδιά και να περπατήσουν στην τοπική αγορά.
 2. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ετήσιο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και Δρώμενων που να εκτυλίσσεται εντός του Κεντρικού τομέα, με εναλλακτικό περιεχόμενο ικανοποίησης όλων των ηλικιών και προτιμήσεων αλλά, και με επί το πλείστον, με τρόπο δυνατό παρακολούθησής τους και από ΑΜΕΑ. Κάποιες δε, να σηματοδοτούν συγκεκριμένες και διακριτές λειτουργίες της αγοράς.
 3. Πρέπει να ολοκληρωθούν στον προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο τα εκτελούμενα ήδη έργα. Κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση δημιουργεί βάρη και ζημιές που ήδη βιώνει ο έμπορος και επαγγελματίας του κέντρου. Σημειώνουμε εδώ με έμφαση πως, οφείλει ο Δήμος να επιβάλει δια της αυστηρής επίβλεψης στους αναδόχους των έργων την Εργοταξιακή πρόβλεψη εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των καταστημάτων και κίνησης των πολιτών (μέσα από ράμπες, σήμανση και μέτρα ασφάλειας) περιορίζοντας έτσι το χρόνο «μη λειτουργικότητας» των καταστημάτων. Ενώ αυτονόητο και εκ του νόμου προβλεπόμενο είναι η διασφάλιση Εργοταξιακής διαδρομής διέλευσης των μέσων άμεσης ανάγκης και κοινής ωφέλειας.
  Πιστεύουμε επίσης ότι, πρέπει να δρομολογηθεί και η εκτέλεση των υπολοίπων έργων αναβάθμισης οδών που προβλέπονται από το ΣΒΑΚ για την Κεντρική περιοχή στα πλαίσια μίας ισότιμης αντιμετώπισης όλων των κατοίκων και ιδιαίτερα των επαγγελματιών (χωρίς να δημιουργούμε δηλαδή 2 μέτρα και 2 σταθμά τόσο στη διαβίωση των κατοίκων όσο και στις αξίες των ακινήτων και των μισθώσεων των ιδιοκτητών αλλά, και μη δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στους επαγγελματίες.
 1. Πρέπει να ολοκληρωθεί και μάλιστα με περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού και επιπλέον παρεμβάσεις το ήδη δρομολογούμενο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Open Mall» του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας
 2. Πρέπει να δρομολογηθεί ένα «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης» για την αναβάθμιση των Ξενοδοχείων το κέντρου (με αναβάθμιση τόσο της φιλοξενίας των επισκεπτών όσο και της προσαρμογής της λειτουργίας τους σε Περιβαλλοντικά Πρότυπα)
 3. Πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η αναβάθμιση των όψεων των κτιρίων τόσο σε αισθητική όσο και σε ασφάλεια. Αυτό σταδιακά ξεκινώντας από αυτά της οδού Βενιζέλου που έχουν και άμεση σχέση με το Αρχαίο Θέατρο. Μπορεί να εξευρεθεί «Χρηματοδοτικό εργαλείο».

Προτείνουμε δε, για την επίτευξη όλων των παραπάνω την Ικανή και Αναγκαία Συνθήκη που δεν είναι άλλη από τη συνένωση δυνάμεων και τη συνέργεια για την επίτευξη όλων όσων προτείνουμε αλλά, και άλλων που σίγουρα θα προκύψουν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο.

Αυτό σημαίνει ότι, όλα τα παραπάνω πρέπει να μπουν σε μία «εφ’ όλη της ύλης» συζήτηση και συναπόφαση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν σχέση με το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο της Λάρισας.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία άμεσα.

ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος,

Επικεφαλής Νέας Λάρισας, Δημοτικός σύμβουλος

Κατερίνα Ζιαζιά – Σουφλιά,

Γραμματέας ΔΣ, Δημοτικός σύμβουλος

Χρήστος Αγορίτσας,

Δημοτικός Σύμβουλος                                                           

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.