Εκπαίδευση Επικαιρότητα Λάρισα

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ! Είναι Έτοιμη Η Λάρισα Να Παλέψει Ενάντια Στο Σχέδιο Νόμου Γαβρόγλου;

Το Σχέδιο Νόμου Γαβρόγλου «σκούπα» και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρέπει να ξυπνήσουμε επιτέλους! Στην Καρδίτσα οι πολίτες προέβησαν σε συντονισμένη αντίδραση-αγωνίζονται για την παιδεία. Στη Λάρισα τι κάνουν οι Τοπικές Αρχές, η Π.Ε Λάρισας, τα Επιμελητήρια, οι Επιστημονικοί Φορείς, ο Δήμος, η Ομοσπονδία και γενικά όλοι εμείς οι πολίτες…; Είμαστε άραγε έτοιμοι να σταματήσουμε αυτή την αδικία ή περιμένουμε να εμφανιστούν μπροστά μας οι μαγικές λύσεις, σωτήριες για την εκπαίδευση;

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας που συνεδρίασε τη Δευτέρα 01/10/2018 εκτάκτως, αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν συμβεί ζητά από τον υπουργό Παιδείας να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε τον Περασμένο Αύγουστο στη Λάρισα, την έγκριση της αυτόνομης πορείας του ιδρύματος με τους απαραίτητους πόρους (χρηματοδότηση και προσωπικό).

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας πλαισιωμένος από αντιπρυτάνεις του ιδρύματος ανακοίνωσε τους 13 λόγους που οδήγησαν τα ΤΕΙ Θεσσαλίας στην απόφαση της απόρριψης. Εξοργισμένος φώναξε «Ως εδώ και μη παρέκει», κάνοντας λόγο για έναν προσχηματικό διάλογο που κράτησε 9 μήνες, καθώς και ένα εκδικητικό Σχέδιο Νόμου. Τονίζει ιδιαίτερα ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος καλείται στην κρισιμότερη στιγμή της πενηντάχρονης πορείας του να αποφασίσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας για την τύχη των σπουδαστών, του εκπαιδευτικού προσωπικού, των διοικητικών υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας επαναλαμβάνουμε πρέπει να κρίνουν την τύχη επίσης των τοπικών κοινωνιών και πολύ περισσότερο της μεγάλης περιφέρειας Θεσσαλίας αναφορικά με την ισόρροπη οικονομική και κοινωνική τους συνεισφορά και ανάπτυξη.

«Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι το χειρότερο όλων. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ζητάμε από το Υπουργείο να το πάρει πίσω», τα λόγια του κυρίου Σπηλιώτη, τα οποία χρειάζεται να τα λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη. 

Γίνεται λόγος για ένα Σχέδιο Νόμου, το οποίο συντηρεί το καθεστώς των γενικών τμημάτων, κατά παρέκκλιση των όσων θεσμοθετήθηκαν σε προηγούμενες συνενώσεις, εκτός του ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία από τις προτάσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επιβάλλεται ο ξαφνικός θάνατος του Ιδρύματος, καθώς η προηγηθείσα προσχηματική συζήτηση κατά το μακρύ διάστημα από το Δεκέμβριο του 2017, δεν επέφερε καμία βελτίωση στο σχέδιο συνένωσης. Το διάστημα λοιπόν της μιας εβδομάδας που προτείνεται για τη διαβούλευση του δυσμενέστερου από όλα Σχεδίου δεν θα αλλάξει σε τίποτα την ουσία της συνένωσης και συνέργειας με το Π.Θ, όπως την εννοεί και την διεκδίκησε το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

ΑΓΡΥΠΝΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Οφείλουν να υπερασπιστούν όλοι- τοπικές αρχές, επιμελητήρια, βουλευτές, ΠΕ Λάρισας, ομοσπονδία και όλοι οι πολίτες την σημασία της ύπαρξης ΤΕΙ στην πόλη μας. Η ύπαρξη ΤΕΙ δεν σημαίνει σουβλάκια και διαμερίσματα. Η Λάρισα αναπνέει από το ΤΕΙ και το ΤΕΙ από τη Λάρισα.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ

Το συγκεκριμένο Σχέδιο καταργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας και αφήνει την πόλη της Λάρισας, χωρίς κανένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η κατάργηση αυτή έχεις πολλές συνέπειες και σημαίνει ταυτόχρονα και απολύσεις.

Οι λόγοι που το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορρίπτει το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου είναι οι εξής:

 • Καταργεί σχεδόν τα μισά από τα προπτυχιακά Τμήματα του ΤΕΙ
 • Καταργεί όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΤΕΙ
 • Στερεί από τη Λάρισα τη Γεωπονική Σχολή, διαλύει τη Σχολή Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ, και αποκλείει κάθε προοπτική ανάπτυξης Πολυτεχνικών Τμημάτων στη Λάρισα. Ουσιαστικά μετατρέπει το ΤΕΙ στην «τεχνική σχολή» του Πανεπιστημίου του Βόλου.
 • Καταργεί κάθε ερευνητική δομή στη Λάρισα και μεταφέρει στον Βόλο το Ερευνητικό Κέντρο του ΤΕΙ
 • Καταργεί όλα τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ
 • Καταργεί όλες τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του ΤΕΙ
 • Εισάγει διακρίσεις και ανισότητα σε βάρος όλων των κατηγοριών προσωπικού του ΤΕΙ
 • Δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη διοικητικής μέριμνας και τεχνικής υποστήριξης των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, οι οποίες αναμφίβολα σε μερικούς μήνες θα εγκαταλειφθούν πλήρως
 • Μεταφέρει στον Βόλο όλη την διοικητική και τεχνική υποστήριξη, καθώς και την οικονομική διαχείριση των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ
 • Καταργεί τον αυτοτελή προϋπολογισμό του ΤΕΙ και μεταφέρει στον Βόλο τόσο τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και τις δημόσιες επενδύσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λάρισα
 • Μεταφέρει στον Βόλο τη διοίκηση και οικονομική διαχείριση του προτεινόμενου Αγροδιατροφικού Πάρκου Λάρισας
 • Μεταφέρει στον Βόλο την οικονομική διαχείριση της περιουσίας της πόλης της Λάρισας, όπως η Αβερώφειος Σχολή και το Αβερώφειο Κληροδότημα

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω έχετε απάντηση στο ερώτημα «Πως θα εξασφαλιστεί η αυτοτελής και αυτοδυναμική ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λάρισα»; Η Λάρισα είναι η τέταρτη πόλη της Ελλάδας και κινδυνεύει να μείνει χωρίς τριτοβάθμιο ίδρυμα.

 

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.