Εκπαίδευση Επικαιρότητα Λάρισα

Οι δρόμοι της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας συναντήθηκαν στη Λάρισα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κορυφαία εκπαιδευτική επιστημονική συνάντηση της Ελλάδας -αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια παγκοσμίως– ολοκλήρωσε τις εργασίες του με απόλυτη επιτυχία.  Το 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, γεγονός – σταθμός, πλέον, για τα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, διεξήχθη στη Λάρισα, στους υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε), από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018.

Το Συνέδριο διοργάνωσε η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και το Σύλλογο Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Λάρισας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λαρισαίων, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου αποτέλεσε  η προώθηση  ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου και ευρύτερων προβληματισμών μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναφορικά με την υιοθέτηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής καινοτομίας σχετικά με τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε 17 προσκεκλημένες ομιλίες από ακαδημαϊκούς αναγνωρισμένης αξίας (Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων), καθώς επίσης και περισσότερες από 500 επίλεκτες εργασίες εκπαιδευτικών της Ελλάδας και άλλων χωρών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε σύστημα τυφλής κρίσης από το σώμα των 700 περίπου κριτών αυξημένων προσόντων. Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στους συνέδρους να παρακολουθήσουν περισσότερα από 30 βιωματικά εργαστήρια, προκειμένου να εντρυφήσουν έμπρακτα σε καινοτόμες ιδέες, μεθόδους & πρακτικές διδασκαλίας.

Στις σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου συγκαταλέγεται και το στρογγυλό τραπέζι συζήτησης με θέμα «Δημοκρατία, Κριτική σκέψη και Εκπαίδευση», που έλαβε χώρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, και ώρα 17:30 – 19:00,  στο πλαίσιο της δράσης «Λάρισα – Η πόλη που μαθαίνει».  Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν με εισηγήσεις τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι όπως: Ο Ted Fleming (Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Teachers College, Columbia University, Νέα Υόρκη), Ο Γιώργος Μπαγάκης (Καθηγητής Μεθοδολογίας και Πολιτικών Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Ο Χρήστος Γκόβαρης (Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και ο Δρ. Δημήτρης Δεληγιάννης (Αντιδήμαρχος Δήμου Λαρισαίων, Σύμβουλος-Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου). Το συντονισμό της στρογγυλής τράπεζας  διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία ο Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου (Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελληνογερμανική Αγωγή).

Την εκδήλωση παρακολούθησαν & τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γεώργιος Σούλτης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο πρώην Αντιπτρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ευστάθιος Βελισσαρίου, Ο Διευθυντής της Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας κ. Σωτήριος Βούλγαρης, ο Ά Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Παπαλέξης, ο Επιστημονικός Εκδότης των περιοδικών Prime & Mibes του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Μπλάνας, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων/νος Κούμας» κ. Δημήτριος Παπαποστόλου.

Επιπροσθέτως, το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.500 εκπαιδευτικοί Προσχολικής, Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ερευνητές της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτές Ενηλίκων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί Φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς επίσης και στελέχη που υπηρετούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη δημόσια, ιδιωτική, τυπική, άτυπη εκπαίδευση, κατάρτιση & δια βίου μάθηση, εν ενεργεία ή συνταξιούχοι.

Όλες οι εργασίες που παρουσιάστηκαν, περιλαμβάνονται στα επίσημα πρακτικά του Συνεδρίου (με ISBN/ISSN) που θα δημοσιευθούν σύντομα σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, στο δικτυακό τόπο: https:// eepek.gr/  ενώ επιλεγμένα άρθρα από το συνέδριο (με βάση τη βαθμολογία των κριτών) θα δημοσιευτούν σε ειδικές εκδόσεις των επιστημονικών περιοδικών PRIME (στην Ελληνική) και MIBES (στην Αγγλική) της Σ.Δ.Ο. του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Π.Ε.Κ  Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του σχετικά με την επίτευξη των στόχων του Συνεδρίου και επισήμανε τη σπουδαιότητα του μετασχηματισμού της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη μεγαλύτερη και ταχέως αναπτυσσόμενη Ελληνική Κοινότητα Μάθησης.

ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.