Στέλιος Ορφανάκης

Τι σχέση έχουν ο Αϊνστάιν, οι φόροι, η μαύρη τρύπα και η Ελλάδα

του Στέλιου Ορφανάκη *

 Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων I.R.S  (Internal Revenue Service) των Η.Π.Α. θα δει στην ενότητα tax-quotes την εξής έκφραση που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν : «The hardest thing in the world to understand is the income tax.» δηλαδή σε μετάφραση: «Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο για να κατανοήσω είναι ο φόρος εισοδήματος».

Φανταστείτε τώρα το πρόβλημα που έχουμε όλοι εμείς που είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ζούμε και εργαζόμαστε – όσοι ακόμα εργαζόμαστε – στην Ελλάδα και που θα πρέπει να κατανοήσουμε όχι μόνο τον φόρο εισοδήματος, που επί 8 χρόνια αυξάνεται συνεχώς, αλλά ταυτόχρονα και την αισθητή μείωση του μισθού μας, την αύξηση του ωραρίου και της προσπάθειας μας και την τσουχτερή αύξηση όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων και μάλιστα όλα αυτά σε διψήφια ποσοστά. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν σκεφτείς ότι αποδέκτης όλων των πόρων είναι το αδηφάγο Ελληνικό Κράτος που έχουν φτιάξει όσοι το έχουν διοικήσει και αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα που άσκησαν ή ασκούν εξουσία.

Εκεί που οι σύγχρονες επιστήμες σηκώνουν τα χέρια ψηλά είναι στο γεγονός ότι εδώ και οκτώ χρόνια όλοι οι κυβερνώντες στην Ελλάδα ισχυρίζονται ότι τα παραπάνω μέτρα αποσκοπούν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και την οικονομική ανάπτυξη. Τόσοι  οικονομολόγοι έχουν περάσει από το Υπουργείο Οικονομικών, τόσους συμβούλους στα οικονομικά έχουν οι Πρωθυπουργοί, κανείς δεν σκέφτηκε ότι όταν μειώνεις εισοδήματα και αυξάνεις τους φόρους, το επιχείρημα περί εσωτερικής υποτίμησης για να γίνεις ανταγωνιστικός πάει περίπατο!

Λογικά, για να είναι βιώσιμο το όποιο ισοζύγιο, θα έπρεπε με την μείωση των εισοδημάτων να μειωθούν ανάλογα και οι φόροι.

Και για όσους όλα αυτά φαντάζουν κάπως τεχνοκρατικά, ας τα εξηγήσουμε με ένα απλό παράδειγμα: Είναι σαν να πρέπει να περάσεις μια κρεμαστή γέφυρα για να σωθείς, που για να μπορέσει να αντέξει το βάρος σου πρέπει να χάσεις 10 κιλά, κι ενώ μπαίνεις σε δίαιτα και τα χάνεις, έρχεται κάποιος που λέγεται Κράτος και σου φοράει υποχρεωτικά ένα γιλέκο 10 κιλών.

Το πιο απίστευτο είναι ότι οι πολιτικοί που πληρώνονται από το Κράτος σου λένε: «Μα δεν βλέπεις, η γέφυρα δεν θα σε αντέξει, χάσε 10 κιλά ακόμα για να την περάσεις» και αρχίζουν να σου αραδιάζουν τα μοναδικά προγράμματα δίαιτας που έχουν μόνο αυτοί. Αν διακρίνεις όμως τι υπάρχει από πίσω τους θα δεις μια ατελείωτη σειρά από γιλέκα 10 κιλών.

Για του λόγου το αληθές του παραπάνω παραδείγματος να θυμίσω ότι την τελευταία οκταετία ενώ επιτεύχθηκε βελτίωση κατά 27% της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας,  η αυξανόμενη με τον ίδιο ρυθμό φορολόγηση των πάντων εξαιτίας του αδηφάγου, χωρίς μέθοδο και έλεγχο κράτους, που οι πολιτικοί δημιούργησαν και δεν αλλάζουν, την έχει εξανεμίσει. Απόδειξη είναι η ανυπαρξία επενδύσεων στη χώρα μας, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες, όσο και από τους ξένους.

Το 2017 που ήταν η καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ξεπεράσαμε οριακά τα 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ όταν την ίδια χρονιά όλη η Ευρώπη δέχθηκε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ! Από το παρακάτω γράφημα (ΓΡΑΦΗΜΑ 1) είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί μας δεν αγαπάνε τις επενδύσεις αν και προεκλογικά όλοι τις υπόσχονται μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΓΡΑΦΗΜΑ 1:  Οι καθαρές εισροές των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2007-2017 (σε εκατομμύρια ευρώ)

 

Το μόνο που έχουν καταφέρει όλοι οι κυβερνώντες την τελευταία οκταετία είναι να αδειάζουν το πορτοφόλι του Έλληνα φορολογούμενου,  συμπιέζοντας κάθε εισόδημα που μπορεί να εντοπιστεί. Έχουν δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα πάνω στη Γη.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.