Αστυνομικά Επικαιρότητα

Στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου

Ϡéܭ� С𡭴� 󴡠䩪᳴ޱ顠㩡 �ᰯ믣ߡ � 𯵠ᶯ񜠴筠꡴磯񟡠�뽬ᴯ򠢱� �ᴯ򬠴筠ĥ�ᠲ2 Ϫ�߯�18. Ϡ𱾧�𯵱㼲 嫝㷥�㩡 �᪯� ��鬯𯟧󧲠峼乭 ᰼ 壪맬ᴩꞠ䱡󴧱鼴紡, 2,8 媡�񜣪�ﵠ���婳ݰ񡮥 �桠㩡 �𱯹螳婠�� 媳�ﭩ󬯽 �6 �ᴾ�� �Я륬骯�骯�꡴磯񯽬孯頳��峧 埭᩠砳� �ꡩ 𩷥鱧존ߡ򠁭䱝Რ̰ܱ䧲, 󥠴񡰥橪イ 믣ᱩᳬイ �ﰯ߯��楴᩠�ݷ婠꡴ᴥ襟 �ᱜ�񞬡. (EUROKINISSI/ӔŋɏӠ̉Ӊ́ө

Ίδια απόφαση και για τη γυναίκα του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό που προέρχεται από εγκληματικές πράξεις, υπολογίζεται στα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα. Το σκεπτικό εισαγγελέα και ανακριτών.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, μετά από μαραθώνιες απολογίες. Το ζευγος Παπαντωνίου αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή, μετά τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτών.

Ύστερα από μία διαδικασία που μετρά περισσότερες από 24 ώρες, ξεκινώντας από το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώνοντας λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ της Τρίτης, οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, συμφώνησαν με την εισαγγελέα Τσιρώνη, στέλνοντας και τους δύο κατηγορούμενους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη φυλακή.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι πλέον ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ που κρίνεται προσωρινά κρατούμενος για υπόθεση που σχετίζεται με εξοπλιστικά προγράμματα, μετά τον Άκη Τσοχατζοπουλο.

Μαραθώνια απολογία Παπαντωνίου

Περίπου 16 ώρες ώρες χρειάστηκαν για να απολογηθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος ολοκλήρωσε τις εξηγήσεις του το πρωί της Τρίτης, όταν και ο πρώην υπουργός εξήλθε από το ανακριτικό γραφείο.

Ακολούθησε η απολογία της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, η οποία και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Για ζημία 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων κάνει λόγο το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, το ποσό που προέρχεται από εγκληματικές πράξεις, υπολογίζεται στα 2.800.000 ελβετικά φράγκα και διακινήθηκε μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές τραπεζικών λογαριασμών έτσι ώστε μέσα από τις εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις να χαθεί η αρχική προέλευσή τους.

Η αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου δε, εκτιμάται στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες.

Η υπόθεση ήρθε ξανά πρόσφατα στην επιφάνεια, αφού το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να αποφανθεί αν έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Αν δηλαδή, τελέστηκε επ’ αφορμή των καθηκόντων του ή και μπορεί να διερευνηθεί από τους ανακριτές ή αν έλαβε χώρα κατά την άσκησή του και κατ’ επέκταση έχει παραγραφεί σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε αντίθεση με την πράξη της δωροδοκίας που θα πρέπει να κρίνουν οι πρώην συνάδελφοι του κατηγορούμενου, η νομολογία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι πάγια, καθώς το αδίκημα θεωρείται διαρκές και εκφεύγει το διάστημα που ήταν υπουργός.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.