Γυναίκα Διάφορα Υγεία

Το Λαχανικό Του Μήνα, Οι Ευεργετικές Του Ιδιότητες Και Η Μυστική Συνταγή Από Τον… Δημήτρη Σκαρμούτσο

Το λαχανικό του μήνα, είναι το παντζάρι. Πόσες από εσάς άραγε θέλετε να πείσετε τα παιδάκια σας να δοκιμάσουν λαχανικά, τα οποία είναι ωφέλιμα, αλλά ακούτε συνεχώς την λέξη «μπλιάχ»; Πόσες νοικοκυρές επιθυμείτε να εντάξετε το παντζάρι στην καθημερινότητά σας με διάφορους-ιδιαίτερους τρόπους και όχι μόνο ως σαλατά, λόγω του ότι έχει πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες;

Για όλες εσάς που λατρεύετε το παντζάρι αλλά και για εσάς που το αποφεύγετε, το VoiceLarisa αποφάσισε να σας αναφέρει τα ΠΑΝΤΑ για το superfood αλλά και να σας προτείνει μια συνταγή, που ελπίζουμε όταν την δοκιμάσετε να μείνετε πλήρως ικανοποιημένες και να επιλέγετε μόνο το VoiceLarisa για την ενημέρωσή σας… (μεταξύ σοβαρού και αστείου)

Το παντζάρι αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.

Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Ενίσχυση της αντοχής

Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στο μεταβολισμό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.

Μείωση της χοληστερίνης

Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων

Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έρευνες πάνω στο καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν από το έντερο, τα κεντρικό νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το στήθος, τον προστάτη, το στομάχι και τα γεννητικά όργανα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Άλλες ιδιότητες

Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.

Όλες εσείς λοιπόν που δεν το βάζατε στο στόμα σας, μήπως αλλάξατε γνώμη; Ευελπιστούμε έστω και ένας λόγος από τους παραπάνω να σας επηρέασε ώστε να το εντάξετε στην διατροφή σας!

Ας αποκαλύψουμε τώρα μια συνταγή, που θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Μπιφτέκια παντζαριού με κόκκινα φασόλια και άγριο ρύζι από τον κύριο Σκαρμούτσο

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
  3.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  4.  Σε ένα μούλτι βάζουμε τα παντζάρια και τα πολτοποιούμε.
  5.  Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον πολτό παντζαριού, τα κρεμμύδια με το σκόρδο που μαγειρέψαμε πριν, τα φασόλια, το ρύζι, το μαϊντανό, το ξύδι, τον κόλιανδρο, το θυμάρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια.
  6.  Ρίχνουμε το ασπράδι αβγού, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
  7.  Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  8.  Βγάζουμε από το ψυγείο  το μείγμα και με λαδωμένα χέρια πλάθουμε μπιφτέκια σε πάχος περίπου 3 εκ.
  9.  Σε ένα τηγάνι βάζουμε  2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, ψήνουμε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανά.
  10.  Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια παντζαριού σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και σερβίρουμε συνοδεία σαλάτας ρόκας.

Υλικά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. παντζάριαστον ατμό «Αγρόκηπος Χαλβατζής», τεμαχισμένα
  • 1 ½ φλ. κόκκινα φασόλια, μαγειρεμένα
  • 1φλ. άγριο ρύζι, μαγειρεμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ξύδι, από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 αβγό, το ασπράδι
  • 80 γρ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. αλάτι

Και ένα κόλπο για να «ξεγελάσετε» τα  μικρά παιδιά και να δοκιμάσουν παντζάρι… Ποιος δεν λατρεύει το burger;

Μην ξεχνάτε… το VoiceLarisa πάντα δίπλα σας, για ο,τι χρειαστείτε! 

 

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηλιάννα Βούλγαρη

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.