Πρόσωπα Στέλιος Ορφανάκης

Για πιο λόγο η χώρα να πληρώνει υπεύθυνους που δεν έχουν ευθύνες;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ

Του Στέλιου Ορφανάκη*

Κατά τη διάρκεια της ζωής μου έχω ακούσει πολλές φορές Πρωθυπουργούς ή Υπουργούς, ακόμα και Βουλευτές και παρατρεχάμενους τους, να αναλαμβάνουν αυτό που στην Ελλάδα καλείται: «πολιτική ευθύνη». Είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει κι εσείς.

Οι πολιτική ευθύνη που αναλάμβαναν οι προηγούμενοι, οι τωρινοί και πιθανόν θα αναλάβουν και οι επόμενοι, δεν κοστίζει τίποτα, ενώ επιπλέον τους βγάζει από τη δύσκολη θέση ότι αποφεύγουν να πάρουν θέση σε κάτι που δεν έκαναν καλά ή δημιούργησε πόνο, ακόμα και θανάτους. Το συμπέρασμά μου, που το επιβεβαιώνει η πραγματικότητα 100% είναι ένα: «Όσο οι πολιτικοί στη χώρα αναλαμβάνουν τις πολιτικές ευθύνες, τόσο εμείς θρηνούμε θύματα»

Όποιος πολιτικός στην Ελλάδα έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη μετά από λάθος του, που μπορεί να κόστισε και δεκάδες ζωές, δεν έχασε κάτι ή τιμωρήθηκε. Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης στην Ελλάδα είναι κάτι σαν την εφαρμοζόμενη πολιτική στη χώρα, είναι αυτό που λέμε «όλα στο περίπου». Στην Ελλάδα όμως των διακρίσεων, των εξαιρέσεων και της αναξιοκρατίας, δεν έχει σημασία τι λες, αλλά η «γλώσσα του σώματος» και πώς το λες, δηλαδή όσα συνθέτουν το λεγόμενο επικοινωνιακό χάρισμα.

Ας γνωρίζουν οι πολιτικοί μας ότι στην πολιτική υπάρχει και ο όρος «ανάληψη ευθύνης», που αναφέρεται στο κόστος που πρέπει να αναλαμβάνει ο πολιτικός για όλα όσα έκανε λάθος ή παραλείπει να κάνει, προκειμένου για παράδειγμα να προστατεύσει πρώτα ανθρώπινες ζωές και μετά περιουσίες από φυσικές καταστροφές.

Ανάληψη ευθύνης είναι το κόστος παραδοχής ότι δεν φταίνε για τις τραγωδία που κτυπούν συχνά τη χώρα, η κλιματική αλλαγή, ή τα ξένα κέντρα που μας ζηλεύουν ή ο κακός καπιταλισμός, αλλά η αδιαφορία πρόληψης, τα πενιχρά μέσα, η απουσία σχεδίων, η έλλειψη οργάνωσης, η ανεκτικότητα του κράτους στις αυθαιρεσίες.

Η χώρα πληρώνει αρμόδιους υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς για να μπορούν να διαχειριστούν έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις. Για ποιο λόγο στην Ελλάδα να πληρώνουμε τόσους ανθρώπους να είναι σε υπεύθυνες θέσεις, όταν δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μόνο πολιτικές ευθύνες! Φαίνεται ότι στην Ελλάδα, εκτός από το: «Δουλειές χωρίς παράδες»  που λέγανε οι παλιοί, θα πρέπει να προσθέσουμε και το: «Υπεύθυνες θέσεις χωρίς ευθύνες»

Η Ελλάδα σήμερα παρά ποτέ διψά για δικαιοσύνη και ισονομία  σε όλους τους τομείς. Οι Έλληνες διψούν, κι ας μην το έχουν κραυγάσει ακόμα, να μην είναι χωρισμένοι στους «πονηρούς» ή στους «ηλίθιους/αγαθούς», να μην υπάρχουν οι προνομιούχοι χωρίς να καταβάλουν κόπο και οι πληβείοι που καταβάλλουν κόπο και δεν τους αναγνωρίζεται. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες, διότι το πολιτικό σύστημα, το μόνο που μπορεί να αναλάβει είναι οι πολιτικές ευθύνες και αυτές γιατί δεν έχουν πραγματικές ευθύνες.

 

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στο Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Το 2017 έγινε μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.