Εκπαίδευση Επικαιρότητα

«Ψίχουλα» Δίνουν Για Τις Λειτουργικές Ανάγκες Των Σχολείων…

Επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στις σχολικές μονάδες, όπως είχε δοθεί τα έτη 2012 και 2013, τη μείωση του φόρου πετρελαίου για τις Σχολικές Επιτροπές και την κατάργηση του ΦΠΑ για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ στα σχολεία, ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ανάγκη προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης από τις σχολικές μονάδες σε τιμή που τείνει να ξεπεράσει το 1,15 € ανά λίτρο και αφετέρου την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά των σχολικών μονάδων, αφού η μείωση της επιχορήγησής τους από το 2010 και μετά ξεπερνά το 50%.

«Είναι γεγονός ότι τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες είναι ελάχιστα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να επισημανθεί ότι κανένα σχολείο δεν μένει χωρίς θέρμανση. Στον Δήμο Λαρισαίων όλα έχουν φυσικό αέριο αλλά και τα σχολεία εκτός Δήμου φροντίζουν να προμηθευτούν πετρέλαιο παρά τα πενιχρά οικονομικά τους, απλώς το καίνε με σύνεση. Για παράδειγμα σε ένα ολοήμερο σχολείο δεν είναι δυνατό να καίει μέχρι τις 4 το απόγευμα. Κάποια στιγμή θα σβήσει το καλοριφέρ αλλά θα υπάρχουν τα κλιματιστικά» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Παπαποστόλου.

Βέβαια δεν αρνείται το γεγονός ότι τα χρήματα που φτάνουν στις Σχολικές Επιτροπές ανά τρίμηνο είναι με το σταγονόμετρο και αρκούν για να καλυφθούν τα βασικά όπως ρεύμα, θέρμανση και γραφική ύλη και προσθέτει: «Σαφώς και δεν μπορούμε για παράδειγμα να προχωρήσουμε στην αγορά ενός διαδραστικού πίνακα, όμως σε καμία περίπτωση οι μαθητές δεν θα στερηθούν βασικά αγαθά όπως η θέρμανση. Στα Φάρσαλα για παράδειγμα, ο Δήμος δεν δίνει τα χρήματα απευθείας στα σχολεία αλλά καλύπτει όλες τις ανάγκες τους. Πληρώνει τους λογαριασμούς τους και έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε γραφική ύλη από τα βιβλιοπωλεία της πόλης, κάτι που για μας είναι θετικό. Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν η επιχορήγηση να επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης, όμως προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακόμη και έτσι».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των γενικότερων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε πανελλαδικό επίπεδο η Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απευθύνει έκκληση προς τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των παρακάτω μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των σχολικών μονάδων:

-Να δοθεί από το κράτος επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στις σχολικές μονάδες, όπως είχε δοθεί τα έτη 2012 και 2013, όταν και τότε όπως και τώρα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν πολύ υψηλή. Θεωρούμε αδιανόητο να επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης για τις κατοικίες και να μην επιδοτείται για τις σχολικές μονάδες.

– Να καταργηθεί ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης για τις Σχολικές Επιτροπές.

– Να μειωθεί δραστικά ο Φ.Π.Α. για τις Σχολικές Επιτροπές και να καταργηθεί πλήρως για τους λογαριασμούς Δ.Ε.Κ.Ο..

– Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους/τις εργαζόμενους/ες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

– Να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στην κατανομή της οικονομικής επιχορήγησης στις σχολικές μονάδες από τις Σχολικές Επιτροπές.

– Να αυξηθεί σταδιακά από το 2019 η οικονομική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων, ώστε σε βάθος τριετίας να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν το 2010.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.