Διάφορα Πρόσωπα

Γιατί δε δέχθηκαν τον Ιησού οι Γεργεσηνοί;

*του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Οι Γεργεσηνοί δεν δέχτηκαν τον Ιησού στην περιφέρειά τους. Μετά το θαύμα της θεραπείας του δαιμονισμένου νέου και της πτώσης μιας αγέλης χοίρων στη θάλασσα, του ζήτησαν να μην εισέλθει στην περιοχή τους. Ποιοι του το ζήτησαν; Δεν το καταγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς ίσως γιατί είναι ευκόλως εννοούμενο.

Ο Ιησούς ζητούσε από τους μαθητές του να ελευθερωθούν απ’ την προσκόλλησή τους στις περιουσίες τους για να είναι άξιοι να γίνουν μαθητές του.

Οι Γεργεσηνοί όμως, όπως έδειξαν με τη συμπεριφορά τους προτιμούσαν τα υπάρχοντά τους περισσότερο απ’ τη διδασκαλία του Ιησού.

Οι Γεργεσηνοί είναι οι κάτοικοι των αρχαίων Γαδήρων ή Γαδάρων (τα Γάδηρα ήταν μια απ’ τις κατοικημένες από Έλληνες πόλεις της Δεκάπολης). Αξίζει να εξετάσουμε πως αγνόησαν εντελώς ένα διδάσκαλο, που όλος ο κόσμος πίστευε ότι είναι τουλάχιστον ένας μεγάλος προφήτης. Πώς δεν επέτρεψαν στον Ιησού να επισκεφτεί την περιφέρεια τους; Είναι φανερό ότι δεν τον επέτρεψαν γιατί το θαύμα συνδέθηκε με την καταστροφή της αγέλης των, χοίρων, αλλά ποιοι πρωτοστάτησαν για να πείσουν το πλήθος να τηρήσει αυτή την εχθρική και αγνώμονα στάση;

Ο κόσμος ακολουθούσε τον Ιησού παντού και έφερνε μαζί του και τους αρρώστους για να τους θεραπεύσει, τόσο πολύ που δυσκόλευε τις κινήσεις του και τον υποχρέωνε μερικές φορές να κρυφτεί για να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία του. Στα Γάδαρα η θεραπεία είχε κάτι ιδιαίτερο: την πτώση της αγέλης των χοίρων στη θάλασσα και την ζημία των ιδιοκτητών της.

Ότι ένας άνθρωπος έγινε καλά δε σήμαινε για τους ιδιοκτήτες των χοίρων ότι έπρεπε να υποστούν οικονομική ζημία. Κάπως έτσι σκέφτονταν οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες αλλά και γενικά όλοι οι έχοντες περιουσία . Κάπως έτσι θα σκέφτονταν και οι σημερινοί ιδιοκτήτες για τις περιουσίες τους. Ποσώς θα τους ενδιέφεραν θαύματα που γίνονται με ζημία τους.

Άλλωστε η συγκίνηση από τις θεραπείες με θαύμα ή χωρίς είναι μόνο αυτών που θεραπεύονται ή και των δικών τους. Ο άλλος κόσμος δεν νιώθει τίποτα. Απόδειξη οι Φαρισαίοι, που όταν είδαν τον εκ γενετής παράλυτο να σηκώνεται και να περπατάει αντί να τους καταλάβει δέος και έκσταση εξοργίστηκαν με την παραβίαση της αργίας του Σαββάτου! Γενικώς οι άνθρωποι συγκινούνται με τις θεραπείες όταν γίνονται στους ίδιους και ενδιαφέρονται για την υγεία μόνο όταν την χάνουν.

Πώς λοιπόν θα ενώνονταν οι άνθρωποι και θα ένιωθαν σαν αδέρφια, αν δεν ελευθερώνονταν από τις προσκολλήσεις τους κι από τις προκαταλήψεις τους; Δεν θα ήταν οι προσκολλήσεις τους οι ίδιες που θα προκαλούσαν τη διαίρεση μεταξύ τους, αλλά και στον ίδιο τον εαυτό τους;

Άδικο έχει ο απλός κόσμος να πιστεύει πως ακόμα κι αν θεραπεύονταν όλες οι γνωστές αρρώστιες θα επινοούνταν καινούριες απ’ το κατεστημένο που ολοένα και περισσότερο διευρύνει τα κέρδη του με τη συνεργασία της επιστήμης, της τεχνολογίας και του εμπορίου;

Πώς θα ελευθερωθεί ο δύστυχος κόσμος αν δεν μάθει την αλήθεια που έχει τη δύναμη να τον ελευθερώσει; Μεγάλα πνεύματα σε όλο τον κόσμο, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ποιητές, φιλόσοφοι μα πριν από όλα η Εκκλησία στην αποστολή της να αγιάζει δίνουν τη μαρτυρία τους , ότι αυτό που προέχει σε μια ανθρωπότητα που οδηγείται στην αυτοκτονία είναι το πνεύμα!

Γιατί δε δέχτηκαν τον Ιησού οι Γεργεσηνοί; Γιατί ο κόσμος απομακρύνεται απ’ το Θεό; «Θεός ων ειρήνης και πατήρ οικτιρμών»!

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.