Υγεία

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και πως εκδηλώνεται

Η κατάθλιψη είναι μια συχνή ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από το επίμονο αίσθημα θλίψης και τη χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή. Ωστόσο, στη λεγόμενη άτυπη κατάθλιψη το άτομο μπορεί να νιώσει χαρά όταν συμβαίνουν στη ζωή του θετικές εξελίξεις.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης –όπως και της κατάθλιψης– διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

– θλίψη που δίνει προσωρινά τη θέση της στη χαρά λόγω ενός ευχάριστου νέου ή γεγονότος,

– αυξημένη όρεξη και κατ’ επέκταση αύξηση του σωματικού βάρους,

– αυξημένη επιθυμία για ύπνο (υπερυπνία), ύπνος που συχνά ξεπερνά σε διάρκεια τις 10 ώρες,

– αίσθημα βάρους στα άκρα που διαρκεί μία ώρα ή και περισσότερο καθημερινά – το αίσθημα αυτό διαφέρει από την τυπική κόπωση,

– ευαισθησία απέναντι στην απόρριψη ή την κριτική, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική ή η εργασιακή ζωή.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνει ένα άτομο με άτυπη κατάθλιψη είναι τα εξής:

– αϋπνία

– διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία ή υπερβολικοί περιορισμοί στην πρόσληψη τροφής,

– κακή αυτοεικόνα σώματος και φόβοι για πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους,

– πονοκέφαλοι και άλλοι πόνοι στο σώμα.

Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί γνώρισμα της κλινικής κατάθλιψης (μείζων κατάθλιψη) ή της μακροχρόνιας ήπιας κατάθλιψης. Επίσης, τα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης μπορεί να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη με αυτά άλλων τύπων κατάθλιψης, όπως η μελαγχολική κατάθλιψη και η αγχώδης ψυχική δυσφορία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, στην άτυπη κατάθλιψη εκδηλώνονται σοβαρά συμπτώματα, όπως τάσεις αυτοκτονίας και παντελής αδυναμίας εκτέλεσης απλών καθημερινών εργασιών.

Αντιμετώπιση

Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν αντιμετωπιστεί. Η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας κρίνεται απαραίτητη ώστε να γίνει ορθή διάγνωση. Η θεραπεία της άτυπης κατάθλιψης περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, την ψυχοθεραπεία, καθώς και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (π.χ. αποφυγή χρήσης ουσιών και αλκοόλ).

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.