Διάφορα

Βιάζονται να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Ο στόχος είναι προφανής. Ο «διεθνής παράγων» όπως συνηθίζουμε να λέμε, γνωρίζει πολύ καλά και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της Ελλάδας από την Συμφωνία των Πρεσπών- και την άβολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση Τσίπρα- και την δυσφορία με τις εξελίξεις της Ρωσίας, και θέλει να «δέσει» την Συμφωνία, ώστε να είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός.

Άλλωστε όπως έγινε γνωστό μετά την ψήφιση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, η θέση σε ισχύ των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας που απαίτησε η Ελλάδα, δεν θα λάβει τυπική μορφή παρά μονάχα μετά την ψήφιση και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό άλλωστε και μέχρι τότε, οι Ζάεφ και Ντιμιτροφ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», πιέζοντας έτσι την Αθήνα να ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα.

Μόνο τότε, εξήγησε χθες ο Νικολά Ντιμιτρόφ, «τίθενται σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις και στην συνέχεια το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνει το Συνταγματικό όνομα».

Το πρώτο βήμα για να ολοκληρωθεί με ταχύτατους ρυθμούς η Συμφωνία των Πρεσπών και να θεωρείται πλέον τετελεσμένο γεγονός, έγινε με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπργκ. Που προχθές, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή Κατρούγκαλου στο νομοσχέδιο για την Συμφωνία, ζήτησε από τους πρέσβεις των χωρών μελών της Συμμαχίας, να επικυρώσουν το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας, με «σιωπηρή διαδικασία», η οποία μάλιστα είχε διορία μόλις λίγες ώρες.

Ουσιαστικά αυτό που ζήτησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, που επισκέφθηκε την γειτονική χώρα λίγο πριν από το Δημοψήφισμα, ώστε να πιέσει για την αποδοχή της Συμφωνίας, ήταν να απαντήσουν τα κράτη μέλη, αν έχουν ενστάσεις στην διαδικασία εισδοχής. Δεν υπήρξαν ενστάσεις από καμία χώρα, όποτε τώρα το πρωτόκολλο αποστέλλεται στα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση. Η διαδικασία είναι τυπική και δεν θα καθυστερήσει.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη ότι η διαδικασία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας είχε ξεκινήσει, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανσιτς, ανακοίνωνε το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα βήματα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι σαφή», δήλωσε.

Οι διαδικασίες θα αρχίσουν να τρέχουν τον Ιούνιο και η τυπική ένταξη της γειτονικής χώρας θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Η έναρξη όμως των διαπραγματεύσεων συνεπάγεται και την πρόσδεση της χώρας στην Ευρώπη. «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, πρόσθεσε, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν»…

Τελευταίο εμπόδιο είναι η στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και δεν είναι καθόλου σαφές πώς μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία που έχει συνομολογηθεί μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι διαφωνεί με την μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία, όπως και με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και απειλεί.

Λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωνε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ασύμβατη με το διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Μακεδόνα πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών, θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»…

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.