Επικαιρότητα Οικονομία

Reuters: Δεν επιστρέφονται τα κέρδη των ομολόγων χωρίς νόμο για τα κόκκινα δάνεια

Δεν θα πάρει τα 750 εκατομμύρια ευρώ η Ελλάδα όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα έχει «κερδίσει» το ποσό αυτό μετά την συμφωνία που έγινε τον περασμένο χρόνο και είναι μέρος των κερδών ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί η ΕΚΤ και προβλέπεται να επιστρέφονται τμηματικά στην Ελλάδα ανά εξάμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συντάξει έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα την 27ηΦεβρουαρίου και το συμπέρασμα αυτής θα είναι το κλειδί για να επιτρέψει στο Eurogroup να αποδεσμεύσει το ποσό.

«Η έκθεση είναι πολύ πιθανό να αναφέρει πως η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις 11 Μαρτίου δεν θα αποδεσμεύσουν το ποσό παρά μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώσει μεταξύ της 27ης Φεβρουαρίου και της συνεδρίασης του Eurogroup» συμπλήρωσε.

Υπάρχουν συνολικά 16 μεταρρυθμίσεις σε διαφορετική φάση η  κάθε μία αλλά οι σημαντικές είναι  εκείνες που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και ειδικά όσα αφορούν το πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης αλλά και ζητήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Το σημαντικό θέμα είναι το πτωχευτικό δίκαιο, που θα ισορροπήσει το ζήτημα της προστασίας της κατοικίας. Η ελληνική πλευρά ακόμα επεξεργάζεται τον νόμο και δέχεται τα σχόλια των θεσμών» εξήγησε ένας ακόμα αξιωματούχος.

Αν δεν εγκρίνουν την επιστροφή οι υπουργοί Οικονομικών τον Μάρτιο, θα μπορούσε αυτή να πραγματοποιηθεί αργότερα οπότε και οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, υποστηρίζουν στο Reuters οι δυο αξιωματούχοι.

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να αφήσετε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.